Home VermaakStamgasten Stamgasten

Stamgasten

door Redactie

Lallende disputen, vage figuren aan de bar of uitbundige dansers, elke kroeg heeft zijn eigen publiek. ANS duikt de vaste stek van een groep studenten in, velt haar oordeel over het café en test de kennis van de trouwe gasten. Deze keer: Onafhankelijk Herendispuut Los Hombres Locos in Café TweeKeerBellen. 

Tekst: Bas van Woerkum
Foto’s: Steven Huls
Ilustratie: Josse Blasse

Dit artikel verscheen eerder in de tweede editie van ANS.

ANS Stamgasten 9Met bijna 30 graden doet de temperatuur deze septemberavond niet onder voor een zomeravond in Mexico. Hoewel de gekke jongens van Los Hombres Locos niet in hun droomland zijn, zitten ze tevreden aan een hoge tafel op het terras van TweeKeerBellen. De tequila blijft vooralsnog uit, maar de meters bier worden voortdurend aangevoerd. De naam van het dispuut en het Mexicaanse thema ontstonden toen de oprichters in dronken toestand naar de film Blood in, blood out keken. ‘Die film heeft een hele vette verhaallijn en er gebeurt ontzettend veel shit’, roept Max (25), masterstudent International Relations. De ‘Vatos Locos’ komen enkele keren voor in de film en dat was voor de oprichters voldoende reden om een Mexicaans getint dispuut te beginnen.

‘Ons dispuut is opgericht als een grote grap, om te schoppen tegen andere disputen. Het is nooit de bedoeling geweest zo lang te bestaan’, legt Arnold (23), eerstejaarsstudent HBO Rechten, uit. De loco’s zijn dan ook simpel gekleed in bordeauxrode polo’s met hun logo – een cactus – op de borst. ‘Je zal ons maar zo’n drie keer per jaar in pak zien’, zegt Han (27), zevendejaarsstudent Rechten. Het dispuut kent ook geen vernederende ontgroening. ‘Ons aspirantaat is puur gericht op kennismaking, om te kijken of een persoon bij ons dispuut wil en erbij past’, vertelt Max. Alle aspiranten, ook wel ‘niño’s’ genoemd, krijgen traditiegetrouw een kleine cactus met wiebeloogjes erop geplakt. De bedoeling is dat deze in leven blijft. ‘Die van mij kreeg een schimmelinfectie’, betreurt Max.

Los hombres locos StamgastenNet zo roekeloos als Max omging met zijn cactus zijn de heren als ze samen op dispuutsweekend gaan. Vorig jaar reisden de heren naar Friesland af om te varen op de Friese meren met boten van bijna vijftien meter, zonder ook maar een seconde vaarervaring. ‘Ons zo’n enorme boot laten besturen, was een van de meest onverantwoorde dingen die ik ooit heb gezien’, lacht Bart (21), derdejaarsstudent Amerikanistiek. Hoewel Arnold bij de eerste keer wegvaren een boot bijna heeft laten zinken en later iemand rakelings een steiger miste bij het aanmeren, zijn er geen loco’s gewond geraakt. ‘We zijn wel een veilig dispuut’, grapt Sander (22), eerstejaarsstudent Geneeskunde.

Naast bootvaren zeggen de heren ook graag een potje Mario Kart of het kaartspel Machiavelli te spelen. ‘Af en toe zijn we niet helemaal age appropriate’, kenmerkt Arnold het dispuut. Dat is bijvoorbeeld af te leiden uit het feit dat ze een schattige beschermbeer – de grizzly – hebben in plaats van een beschermheer. Ook is hun jonge geest terug te zien in de almanak van het dispuut, vertelt Han. ‘Na vier dagen brainstormen over wat voor afbeelding er achterop zou moeten komen, besloten we: “Fuck it, we zetten de Power Rangers erop.”’ 

ANS Stamgasten 17Kroegpraat
Los Hombres Locos viert vanavond een feestje met hun aspirant-leden, zodat ze nader kennis kunnen maken. Het is stervensheet in de kroeg, maar sommige fanatiekelingen trotseren de warmte en zijn al druk bezig het café in discothema te versieren. Op het terras zijn de heren ruim vertegenwoordigd, waarmee ze laten zien dat TweeKeerBellen ook vroeg op de avond een leuke kroeg kan zijn.

 

De pubquiz

Hoeveel soorten cactussen zijn er?
Han: ‘Jezus, daar vraag je wat. Ik denk 151, want zoveel Pokémon zijn er ook.’
Max: ‘Ik denk dat er maar één soort cactus is.’
Bart: ‘Dat is net iets te weinig, denk ik. Ik gok 57 soorten cactussen.’
Max: ‘We gaan voor 42 soorten.’

De heren zitten pijnlijk ver naast het juiste antwoord. Hoewel de soorten ontzettend veel op elkaar lijken, bestaan er volgens kenners tussen de 1500 en 1800 soorten cactussen.

Noem twee redenen waarom een cactus stekels heeft.
Han: ‘De stekels beschermen het sap in de cactus.’
Bart: ‘Het staat leuk.’
Max: ‘Een baard hebben is in; cactussen liepen dus op de trend vooruit.’
Arnold: ‘Dat vind ik een goed antwoord.’
Max: ‘Cactussen gaan nooit op een Tinderdate, dus ze scheren hun benen niet.’

Deze vraag prikkelt het brein van de loco’s en ze komen met interessante antwoorden. Helaas is alleen het eerste antwoord juist en levert ook deze vraag geen sapje op. De tweede reden is dat de stekels zorgen voor een schaduw op de cactus, waardoor de temperatuur van de cactus daalt en er minder water uit de plant verdampt.

ANS Stamgasten 5Noem drie Nederlandse woorden waar de letters L, O, C en O achter elkaar instaan.
Bart: ‘Locomotief, locoburgemeester.’ Han: ‘Logopedie, logistiek.’
Max: ‘Nee, loco. Logistiek is niet met een c.’
Sander: ‘Loco, loco, discotoko. Nee, het moet nog iets met ‘loco’ zijn.’
Max: ‘Locomotor.’

Verder dan ‘loco’ als voorzetsel komen de heren gek genoeg niet, maar dat is ook niet nodig. Andere antwoorden zijn onder meer locosecretaris, celloconcert en waterpolocoach. De hombres verdienen hun eerste biertje.

Wat houdt het in als tequila ‘extra añejo’ is?
Han: ‘Daarover stond geen informatie op Wikipedia.’
Arnold: ‘Het lijkt op het Franse woord voor leeftijd.’
Han: ‘Wacht, dat is een van de vier soorten tequila. Je hebt namelijk plata, blanca – de derde weet ik even niet – en je hebt ook añejo. Dat betekent dat de tequila meer dan een jaar heeft gerijpt.’

Han komt dichtbij het juiste antwoord met zijn tequilakennis, maar deze vijfde soort, die in maart 2006 is geïntroduceerd, was bij hem nog niet bekend. Een tequila die extra añejo is, heeft langer dan vijf jaar gerijpt.

Waar komt de naam ‘ranchera’, de naam van een populair Mexicaans muziekgenre, vandaan?
Han: ‘Is dat muziek die werd gespeeld op een ranch?’
Max: ‘Daar heb ik volgens mij een vak over gehad, wacht even hoor.’
Sander: ‘Ik denk dat het uit Ranchera-stad komt.’
Arnold: ‘Muziek die werd gespeeld op een ranch door Mexicaanse Cowboys, is op zich een goed antwoord. Ranchera is westernmuziek, maar dan uit Mexico.’

Arnold merkt terecht op dat er muziek in Hans antwoord zit. Het woord ‘ranchera’ komt van het Spaanse woord ‘rancho’, dat boerderij betekent. Dit muziekgenre is ontstaan op de boerderijen van Mexico. Het tweede biertje is binnen.

DriebiertjesDe Afrekening
Het gebrek aan cactuskennis bij de loco’s doet zeer, maar door goed naar de termen in de vragen te luisteren, weten de gekke jongens toch een hoop goede antwoorden te geven. Helaas voor hen was een deel van de antwoorden onvolledig, waardoor er slechts twee cervezas werden verdiend. In een nog rustige TweeKeerBellen zorgen de jongens wel al voor veel gezelligheid, waarvoor nog een extra biertje wordt getapt.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen