Lallende disputen, vage figuren aan de bar of uitbundige dansers, elke kroeg heeft zijn eigen publiek . ANS duikt de vaste stek van een groep studenten in, velt haar oordeel over het café en test de kennis van de trouwe gasten. Deze keer: damesdispuut Moira in in het Bascafé.
Tekst: Noor de Kort
Foto’s: Mike Ruth
Illustratie: Josse Blase
Dit artikel verscheen eerder in het vierde nummer van ANS
Het is de eerste dispuutsavond in het Bascafé voor damesdispuut Moira van studentenzeilvereniging De Loefbijter. ‘Eerst zaten we altijd in Stadscafé Jan. Het Bascafé is meer een studentencafé’, vertelt derdejaarsstudent Geneeskunde Hannah (20). ‘In Jan stonden we aan het einde van de avond vaak in ons eentje op de bar te dansen’, lacht eerstejaarsstudent Geneeskunde Claire (23). Ze vervolgt dat de nieuwe uitvalsbasis wel een minpunt heeft: ‘Hier hangen veel meer lampen boven de bar.’
Moira werd in 2013 opgericht en telt inmiddels twaalf leden en drie reünisten. ‘We waren een vriendengroep, maar wilden meer uit onze vriendschap halen. Dat is uitgegroeid tot iets moois’, vertelt Iris (23), voormalig student Pedagogische Wetenschappen. Moira organiseert regelmatig interne activiteiten en heeft daarnaast veel contact met andere leden van De Loefbijter, vertelt Cathelijne (22), derdejaarsstudent Psychologie. Het dispuut gaat bijvoorbeeld vaak mee op weekenden van de vereniging. Irene (23), masterstudent International Management, heeft de Café Race in Friesland van afgelopen jaar gewonnen. Bij deze race zeil je van kroeg naar kroeg. ‘De mensen die niet kunnen zeilen, maken onderweg altijd de borrelhapjes’, vertelt Lisette (23), vijfdejaarsstudent Bestuurskunde. In de kroegen krijg je een bonnetje als je een biertje hebt gedronken. De bedoeling is dat je zoveel mogelijk kilometers aflegt. ‘Irene heeft de hele dag brak in het vooronder gelegen en toch gewonnen’, lacht Hannah. Hoeveel kilometer de boot uiteindelijk heeft afgelegd, kan Irene dan ook niet vertellen. ‘Ik heb geen idee, want ik sliep. Laat ik zeggen dat we de wind goed in de zeilen hadden.’
Niet ieder dispuutslid zeilt dus even fanatiek. Toch deden drie leden afgelopen jaar mee aan het Nederlands Studenten Kampioenschap Zeilen. Hier was zeilen niet de enige lichamelijke activiteit. Een van de meiden vertelt dat een dispuutslid op dat zeilweekend na een thema-avond besloot om een ‘diepgaande discussie’ te voeren met een woest aantrekkelijke man. ‘De volgende ochtend werd ze wakker boven in een stapelbed, met negen mannen op de kamer.’ Nadat haar kledingstukken van beneden waren aangereikt, moest ze in de thema-outfit weer terug naar haar eigen slaapkamer. Van haar teamgenoten kreeg ze een warm onthaal met een medaille als beloning. ‘We hebben die dag niet gewonnen, maar we hadden wel een winnaar aan boord.’
Kroegpraat
Het is gezellig druk in het Bascafé en alle tafeltjes zijn bezet door studenten. Barman Dennis voorkomt dat je droog staat en iets te eten krijg je er gratis en voor niets bij. De ongepelde pinda’s zijn altijd binnen handbereik. De bas doet de naam van het café eer aan en een dansje wagen op de iets te harde muziek is dus ook mogelijk. De kans is wel groot dat je dan tussen de pindaschillen staan te swingen.
De Pubquiz
Noem vijf spreekwoorden of gezegden die hun oorsprong in het zeilen vinden.
Lisette: ‘Die weet ik: Tussen wal en schip vallen, het gaat iemand voor de wind.’
Claire: ‘Buiten de boot vallen.’
Lisette: ‘Aan lager wal raken.’
Claire: ‘De wind in de zeilen hebben, overstag gaan.’
Moira heeft in ieder geval duidelijk de wind in de zeilen. De dames schudden zo zes gezegdes uit de mouw en verdienen hier mee hun tweede biertje.
Hoe lang is de raceafstand van de Volvo-Oceanrace? Jullie mogen er 5 procent naast zitten.
Lisette: ‘Ze varen een rondje om de wereld, maar niet precies over de evenaar.’
Hannah: ‘De evenaar is toch 36.000 kilometer, of 40.000? Zullen we 41.000 doen?’
Claire: ‘Ik dacht dat het ruim 70.000 kilometer is.’
Lisette: ‘Dan is het dus twee keer de wereld?’
Irene: ‘Laten we 45.000 kilometer zeggen.’
Claires suggestie wordt in de wind geslagen en daardoor gaat het eerste bier tje aan de dames voorbij. De totale raceafstand is namelijk 71.445 kilometer.
Hoe heette de boot waar mee Laura Dekker haar eerste wereldreis zeilde?
Cathelijne: ‘Ik weet alleen dat Laura 17 was en dat ze getrouwd terugkwam.’
Lisette: ‘Ik weet alleen dat haar ouders zijn vervolgd, omdat Laura geen onderwijs kreeg.’
Claire: ‘Was het niet Guppy of zoiets, zo’n vissennaam?’
Irene: ‘Dat vind ik te lief klinken. Kunnen we niet iets stoerders verzinnen?’
Claire: ‘Het was echt een vissennaam: Blubby denk ik. Nee, het is toch echt Guppy.’
Het dispuut zou vaker naar Claire moeten luisteren, want dankzij deze dame is het eerste bier tje binnen getikt.
Hoe werd de feestdag van de godin Moira in het oude Griekenland gevierd?
Irene: ‘Is dat toen de Grieken nog geld hadden?’
Hannah: ‘Misschien gingen ze allemaal breien of spinnen.’
Claire: ‘Die Grieken zijn gek hoor.’
Lisette: ‘Moira is de godin van het lot, dus het zal daar wel iets mee te maken hebben.’
Irene: ‘Laten we zeggen dat ze een staatslot kochten en hoopten dat hier de jackpot op zou vallen.’
De vondst is origineel, maar raakt kant noch wal. De Grieken moesten op de feestdag van Moira nadenken over wat ze goed en verkeerd deden in het leven en goede voornemens bedenken.
Wat is de naam van het grootste zeiljacht ter wereld?
Lisette: ‘Ik dacht dat er nu een catamaran wordt gebouwd, maar de naam daarvan weet ik niet.’
Cathelijne: ‘Ik weet dat de Groene Draeck van ons koningshuis is.’
Irene: ‘We verzinnen gewoon iets: Giant, nee, Blue Giant.’
De naam van het grootste zeiljacht is niet Blue Giant, maar White Pearl. Dit jacht heeft een lengte van 140 meter, is 25 meter breed en de masten zijn 90 meter hoog.
De Afrekening
Met spreekwoorden en gezegdes weten de dames zich wel raad. In hun beschermgodin zouden de dispuutsleden zich meer mogen verdiepen, want anders zou het geluk zich wel eens tegen hen kunnen keren. De gezellige drukte in het Bascafé zorgt voor een bonusbiertje en daarmee is de eindstand drie biertjes.