Home VermaakStamgasten Stamgasten

Stamgasten

door Redactie

Lallende disputen, vage figuren aan de bar of uitbundige dansers, elke kroeg heeft zijn eigen publiek. ANS duikt de vaste stek van een groep studenten in, velt haar oordeel over het café en test de kennis van de trouwe gasten. Deze keer: internationale studentenvereniging Aegee-Nijmegen in Café Van Rijn.

Tekst: Chiel Nijhuis
Foto’s: Pia Rademacher
Illustratie: Josse Blase

Dit artikel verscheen eerder in de introductie-editie van ANS

Matthijs (23), derdejaarsstudent Taalwetenschap, heeft er zin in vanavond. ‘Deze tent is echt geweldig. De eerste biertjes haal je hier en dan is de avond echt begonnen.’ Het is druk op het terras van Café van Rijn tijdens de borrelavond van studentenvereniging AEGEE-Nijmegen. 10Binnen is het niet minder gezellig. Vijf studenten maken zich op voor wat weer een gedenkwaardige avond moet worden.

AEGEE is een grote internationale studentenvereniging met 180 afdelingen in Europa. De afdeling in Nijmegen telt ongeveer tweehonderd leden. De vereniging organiseert niet alleen veel activiteiten in Nijmegen zelf, maar ook in het buitenland. Lisan (20), tweedejaarsstudent Notarieel Recht, vertelt enthousiast over de Summer Universities. ‘Je gaat dan twee weken naar bijvoorbeeld Boedapest, waar leuke activiteiten voor je zijn georga- niseerd door lokale studenten.’ ‘Het leukste aan Summer Universities vind ik de European nights’, zegt Nienke (19), eerstejaarsstudent Lerarenopleiding Wiskunde. ‘Iedereen neemt eten en drinken mee uit zijn eigen land en vertelt hier een leuk verhaal bij. Natuurlijk eindigt de avond in een zatte bedoening.’

Het contact met buitenlandse studenten zorgen voor gekke situaties. Lachend vertelt Nienke over het drugsgebruik van sommige buitenlandse studenten die naar Nederland komen. 11‘Tijdens een uitwisseling was er een keer een Italiaans meisje naar Nijmegen gekomen dat alleen maar bezig was met blowen. Ze begon hier al om acht uur ’s ochtends mee, en stak zelfs een keer een joint op naast een zwangere vrouw. Dat kon echt niet.’ Op de borrel van vanavond zijn Nederlandstalige studenten afgekomen. AEGEE-Nijmegen heeft wel veel contacten met andere afdelingen van AEGEE in Europa, maar heeft zelf geen buitenlandse leden. ‘Dat is het grappige’, zegt Olaf (19), eerstejaarsstudent Bedrijfskunde. ‘AEGEE is eerder een studentikoze vereniging met internationale connecties, dan een internationale vereniging.’

Dat je bij de uitstapjes zelf ook in rare situaties terecht kan komen, blijkt uit het verhaal van Carlijn (22), derdejaarsstudent Sociologie. ‘Zelf weet ik ook niet hoe het kan, maar ik ben veel weg en vergeet vaak mijn spullen. Mijn tas ligt ergens in Leiden, mijn telefoon in Amsterdam en mijn jas in Brabant.’ 

Groepsfoto

KroegpraatKroegpraat
De sfeer in Café van Rijn zit er goed in. Op het terras is nog amper plek vrij, en ook binnen zit het in de loop van de avond vol met AEGEE-leden. Barman Wouter Bron toont zich van zijn beste kant door de AEGEE’ers te voorzien van shotjes van eigen recept. Café van Rijn is een gezellige kroeg, maar moet het vooral van de bezoekers hebben. Door de doorsnee aankleding laat het café geen blijvende indruk achter.

De Pubquiz
Welke eigenaardige regel geldt op Franse treinstations?

Matthijs: ‘Ik ben nog nooit op een Frans treinstation gestrand, dus ik heb geen idee.’
Lisan: ‘Ik denk dat er op de perrons niet mag worden gerookt.’
Olaf: ‘In Frankrijk lopen ze op het treinstation met een baguette onder hun arm. Dat is echt chaos!’
Nienke: ‘We houden het erop dat je in Frankrijk niet met een baguette het treinstation op mag.’

Houd die baguette maar in je broek. Het antwoord is niet goed. In Frankrijk is het niet toegestaan te zoenen op het perron. Zoenende mensen zouden voor opstoppingen kunnen zorgen, waardoor vertraging kan ontstaan.

Welk mythische figuur werd door prinses Europa gebaard, nadat Zeus haar had verkracht?
Nienke: ‘Europa is de dochter van Zeus en volgens mij had hij de gedaante van een stier aangenomen.’
Carlijn: ‘Was het geen god?’
Matthijs: ‘Baarde zij niet de minotaurus?’

Helaas is dit antwoord geen biertje waard. Koning Minos werd door deze goddelijke verkrachting verwekt. Op zijn beurt was hij de vader van de minotaurus.

Wat is de langste afstand die al liftend is afgelegd? jullie mogen er 5 procent naast zitten.
Carlijn: ‘De omtrek van de aarde is toch 40 duizend kilometer?’ Lisan: ‘Ik denk dat het een kwart van de aarde is, dus ongeveer tienduizend kilometer.’
ProostNienke: ‘Iemand is vast wel eens de hele wereld over gelift.’ Matthijs: ‘Als je een zee over moet steken, vind ik het geen liften meer. Laten we 20 duizend kilometer zeggen.’

Deze jonge kosmopolieten kennen misschien de weg in Europa, maar afstanden schatten hebben ze niet onder de knie. Volgens het Guinness Book of World Records heeft Stephan Schlei met 776.955 kilometer de langste afstand ooit al liftend afgelegd.

Noem vijf lidstaten van de Europese Unie die geen deel uitmaken van de Eurozone.
Matthijs: ‘Noorwegen, Hongarije en Zweden.’
Olaf: ‘Noorwegen is geen lid van de Europese Unie.’
Nienke: ‘Volgens mij zijn het in ieder geval: Hongarije, het Verenigd Koninkrijk, Kroatië, Tsjechië en Denemarken.’

De AEGEE’ers hebben hun eerste biertje verdiend! Binnen de Europese Unie zijn er negen landen waar je niet met de euro kunt betalen, namelijk: het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Zweden, Polen, Hongarije, Bulgarije, Roemenië, Tsjechië en Kroatië.

Wat is het motto van de Europese Unie?
Nienke: ‘Bier!’
Matthijs: ‘Iets in het Latijn. Het motto klinkt in ieder geval als een pastamaaltijd.’
Lisan: ‘Kunnen we niet gewoon het AEGEE-lied Key to Europe zingen?’
Matthijs: ‘Nee! Dat wil je echt niet horen.’
Olaf: ‘Is het motto niet iets als: ‘Samen voor de eenheid’?’

Het AEGEE-lied opent ongetwijfeld veel deuren binnen Europa, maar bier levert het niet op. Het goede antwoord is ‘in verscheidenheid verenigd’, of in het Latijn: ‘in varietate concordia’.

Twee bierDe Afrekening
De AEGEE’ers laten niet blijken thuis te zijn in Europa. Hun kennis beperkt zich tot de landen waar je niet met de euro terecht kunt. Meer dan een biertje zit er dus niet in. De vereniging zorgt wel voor een goede sfeer in Café van Rijn, wat een bonusbiertje oplevert. Helaas is dat, met een totaalscore van twee biertjes, niet meer dan een doekje voor het bloeden.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen