Home VermaakStamgasten Stamgasten

Stamgasten

door Redactie

Lallende disputen, vage figuren aan de bar of uitbundige dansers, elke kroeg heeft zijn eigen publiek. ANS duikt de vaste stek van een groep studenten in, velt haar oordeel over het café en test de kennis van de trouwe gasten. Deze keer: Onafhankelijk Damesdispuut D.R.A.A.K.

Tekst: Noor de Kort
Foto’s: Felix Wagner
Illustratie: Josse Blasse

Dit artikel verscheen eerder in de zevende editie van ANS

De dames van Onafhankelijk Damesdispuut D.R.A.A.K. typeren zichzelf als impulsief. Ook de oprichting van het dispuut was een impulsieve actie. Op een vrijdag in juni vorig jaar bedachten vier vriendinnen van studentenhockeyvereniging Apeliotes dat ze een dispuut wilden oprichten, op zondag was de naam bedacht en op dinsdag stond het dispuut ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

DRAAK2‘Op dit moment zijn we met vijftien leden, van wie er vier een aspirantaat hebben gelopen’, vertelt Irina (20), eerstejaarsstudent Docentenopleiding Wiskunde aan de HAN. ‘De eerste zeven nieuwe leden konden meteen lid worden. We dachten: de introductie komt er bijna aan en je kunt dan niet met vier mensen ergens gaan roepen: “Kom bij ons dispuut!”’

De dispuutsnaam D.R.A.A.K. was snel bedacht, maar daarna werd pas besloten waar de letters voor zouden staan. Na de suggesties ‘Dames Raken Altijd Aan Kloten’ en ‘Dames Raken Altijd Alles Kwijt’ werd het uiteindelijk ‘Dames Regelen Altijd Aantrekkelijke Kerels’. ‘Je moet zelfspot hebben, als je zo’n naam hebt’, lacht Marieke (21), derdejaarsstudent Geneeskunde. Ze benadrukt dat ‘altijd’ niet betekent dat de dames iedere dispuutsavond bij een hunk in bed belanden, maar dat de kerel altijd aantrekkelijk moet zijn, áls er wordt geregeld. Wanneer de kerel niet aantrekkelijk is, volgen er maatregelen, vertelt derdejaarsstudent Psychologie Mariska (21). ‘Als je alleen hebt gezoend, moet je de volgende dispuutsavond een broche dragen met de tekst “Lulletje van de week” erop.’ DRAAK3Blijft het niet alleen bij zoenen en blijkt de kerel in kwestie bij het wakker worden toch geen jonge god te zijn, dan moet de draak op de volgende dispuutsavond rondlopen in een met roze pailletten bezette Flügeljurkje. ‘Ik weet niet of je het jurkje voor je ziet, maar dat wil je echt niet’, lacht Ivy (22), masterstudent Strafrecht. De regels leiden er niet toe dat de dames voortaan braaf thuis slapen. ‘In plaats van helemaal niet, denk je nu een keer na’, zegt Irina.

Anne (20), tweedejaarsstudent Sociaal Pedagogische Hulpverlening aan de HAN, is pas sinds februari officieel lid, maar heeft hetzelfde impulsieve karakter als de andere draakjes. ‘Toen we een keer met het dispuut hadden gegeten, was er een halve bloemkool over. Ik vond het superzonde om die weg te gooien, dus ik deed deze netjes in mijn tas. Die avond werd ik dronken en toen vond ik het een goed idee om die bloemkool te pakken en stukjes in de kroeg uit te gaan delen.’ De andere dames vullen lachend aan dat Anne zelfs hele happen nam uit de rauwe bloemkool. ‘Dat was echt heel lekker hoor’, zegt ze beteuterd. Haar dispuutsgenoten geloven echter niet in de nieuwe snack. 

DRAAKgroep grootKROEGPRAATDRAAKKroegpraat
Het terras van Stadscafé Jan zit goed vol. Ondanks de drukte maakt barman Leon tijd om de dames van D.R.A.A.K. zoet te houden met een doos snoep. Gelukkig voor de draakjes is deze aantrekkelijke kerel nog niet bezet. Leon mag bovendien meegenieten als de dames weer eens op de bar dansen en begeleidt hen daarbij graag met goede muziek.

Pubquiz
Hoeveel procent van zijn eigen lichaamsgewicht kan een komodovaraan – in het engels ‘komodo dragon’ – in één maaltijd opeten? Jullie mogen er 5 procent naast zitten.
Marieke: ‘Ik denk 63 procent.’
Irina: ‘Dus stel: hij is 10 kilo, dan eet hij 6,3 kilo.’ 
Marieke: ‘Ik denk gewoon dat hij heel veel eet.’ 
Anne: ‘Ik ga voor 60 procent.’
Mariska: ‘Oké, dan gaan we voor 60 procent.’

Rekenen kunnen de dames wel, maar in schatten zijn ze minder goed. Een komodovaraan kan tijdens één maaltijd 80 procent van zijn eigen lichaamsgewicht verorberen en de dispuutsleden moeten het voorlopig dus zonder drank stellen.

Wie won vorig jaar de Men Universe Model-contest?
Mariska: ‘Ivy, ik vestig alle hoop op jou.’
Ivy: ‘Nu weet ik echt niets.’
Irina: ‘Wij denken in realistische beelden: Nijmeegse mannen, die we zouden kunnen regelen, in plaats van modellen. Ik zeg dus Maurits.’

De Nijmeegse spetter Maurits voelt zich vast vereerd, maar de Eindhovense Rogier Warnawa werd vorig jaar uitge- roepen tot mooiste man ter wereld. Het biertje gaat voorbij aan de neus van de dames, maar misschien wil Maurits wel trakteren.

Welke heilige werd bekend door het doden van een draak?
Marieke: ‘Jezus.’
Ivy: ‘Marieke, alles wat je zegt wordt opgenomen, hè. In de Bijbel staat zeker: “Dag drie: Jezus doodde de draak.”’
Marieke: ‘Judas.’
Ivy: ‘Nee, het is geen Bijbels iemand!’
Irina: ‘Oh! Is het niet Joris? Van Joris en de draak?’

Sint Joris versloeg volgens het verhaal inderdaad een draak. De dames verdienen hun eerste biertje.

Wat zijn de verschillen tussen de oosterse en de westerse draak?
Irina: ‘Chinese draken zijn groot, rood en heel lang.’
Marieke: ‘Misschien kan de ene vuurspuwen en de ander niet?’
Ivy: ‘De westerse draak is groen toch?’
Marieke: ‘Ja, dan is de oosterse rood en de westerse groen!’
Ivy: ‘De oosterse draak is goed en de westerse is slecht.’
Mariska: ‘De oosterse draak baart kinderen en de westerse draak legt eieren.’

Zelfkennis komt altijd van pas: de westerse draak is inderdaad een slechte draak en de oosterse draak een goedaardig wezen. Ontbrekende verschillen zijn dat westerse draken, in tegenstelling tot oosterse draken, wel vleugels hebben en kunnen vuurspuwen. Marieke was dus op de goede weg, maar haar voorzet werd niet afgemaakt.

Hoe heten de drie draken van Daenerys Targaryen uit Game of Thrones?
Mariska: ‘Het zijn heel moeilijke namen: Clementius ofzo.’
Irina: ‘Ik zeg Sint Joris.’
Marieke: ‘Timor!’

De dames zijn duidelijk geen fan van de populaire serie en lopen hun zoveelste biertje mis. De draken van Daenerys Targaryen heten Drogon, Rhaegal en Viserion.

Twee bierDe Afrekening
De Nijmeegse draakjes zijn nog jong, groen en onwetend. Hun kennis van kerels beperkt zich tot wat er rondloopt in de Molenstraat. Ook over hun soortgenoten kunnen ze nog een hoop leren. Dankzij de charmes van de aantrekkelijke barman Leon verdienen de dames wel een biertje voor de troost. Hopelijk komt wijsheid met de jaren, want twee biertjes voor vijftien draken is wat karig.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen