Home VermaakStamgasten Stamgasten

Stamgasten

door Redactie

Lallende disputen, vage figuren aan de bar of uitbundige dansers; elke kroeg heeft zijn eigen publiek. ANS duikt de vaste stek van een groep studenten in, velt haar oordeel over het café en test de kennis van de trouwe gasten. Deze keer: Nijmeegse Studentendebatvereniging Trivium in Café De Kluizenaar.

Tekst: Wout Zerner
Foto’s: Ted van Aanholt
Illustratie: Josse Blase

Dit artikel verscheen eerder in de derde editie van ANS.

Met een bananenbiertje in de hand zitten de leden van Trivium al druk discussiërend aan tafel. Het café is rustig, maar daar trekken ze zich niet zoveel van aan. Eén voor één voeren de leden het hoogste woord. ‘Trivium bestaat uit ongeveer 50 leden’, vertelt Barbara (24), vierdejaarsstudent Geschiedenis. ‘Gelukkig komen ze niet allemaal op een debatavond; anders zouden we meerdere zalen nodig hebben om te debatteren. Een aantal leden zien we alleen in de kroeg.’ William (22), masterstudent Filosofie, typeert Trivium als een brave vereniging. ‘In het debat gaat het er bloedserieus aan toe en daarbuiten moet het vooral gezellig zijn.’ Dat geldt ook voor het jaarlijkse weekendje weg. Sophie (22), vijfdejaarsstudent Geschiedenis, merkt lachend op dat ‘‘een weekendje weg’’ misschien een beetje fancy klinkt. ‘We gaan gewoon kamperen in Aalten.’

BasTrivium heeft op dinsdag zijn vaste avond. ‘We voeren dan altijd eerst twee debatten, waarna we nog een borrel in De Kluizenaar drinken’, legt Bas (20), derdejaars Geschiedenis, uit. ‘Op dit soort avonden krijg je vijftien minuten om een stelling voor te bereiden. Vaak moet je stellingen verdedigen die tegen je eigen ideeën ingaan.’ Sophie moet hierdoor vaak haar idealen opzij zetten. ‘Ik ben vrij links, maar moet regelmatig rechtse stellingen verdedigen. Soms word ik zo opgezogen in het debat dat ik bijna ga geloven in een stelling waar ik normaal gesproken niet achter sta.’ William vertelt dat de discussies meestal nog doorgaan in De Kluizenaar en dat daar ook vaak nieuwe debatten over loze onderwerpen ontstaan. ‘Laatst ontstond er een debat, omdat een van de leden het koud had tijdens de borrel en een dekentje pakte. Een ander lid vond echter dat hij meer bier moest drinken om het warm te krijgen.’

Naast de reguliere dinsdagavonden zijn er in het weekend soms toernooien waarop Trivium de strijd aangaat met andere debatverenigingen. Deze deelnames zijn niet zonder succes. Lydia (21), masterstudent Internationale Betrekkingen, is regerend clubkampioen. ‘Afgelopen jaar ben ik samen met mijn teamgenoot de beste van Nederland geworden. Hierdoor mag Trivium dit jaar het kampioenschap organiseren.’ De toernooien zijn niet alleen maar serieus, vervolgt Lydia. ‘Vaak zijn er ook feesten tijdens deze weekenden. In Groningen is er zelfs een prijs voor de Last Man Standing. Deze prijs is voor degene die de vorige nacht het langst op het feest is gebleven, maar de volgende dag ook weer als een van de eerste bij het debat staat te schitteren.’

Niet alleen op de feestjes speelt drank een rol. ‘Ik was een keer dronken tijdens de troostfinale van een toernooi’, lacht Daan (25), afgestudeerd politicoloog. ‘Mijn debatpartner en ik dachten dat we de finale van dat toernooi konden halen, maar dit lukte toch niet. We waren zo teleurgesteld dat we samen met de jury van de verliezersfinale een of andere groene cocktail hebben gedronken. Deze sloeg behoorlijk aan, waardoor we tijdens deze finale de hele tijd hebben staan schreeuwen naar de tegenstander. Wonderbaarlijk genoeg hebben we dat debat wel gewonnen.’

Groepsfoto

KroegpraatKroegpraat
De Kluizenaar staat bekend om haar indrukwekkende bierassortiment. Dit is terug te zien in de aankleding van het café. De muren hangen vol met posters en andere verwijzingen naar de vele biermerken. Het barpersoneel staat klaar met tips en verhalen over ‘exotische biertjes uit Polen’. De sfeer van het oude, bruine café in Bottendaal zorgt in combinatie met het behulpzame personeel voor een gemoedelijke sfeer tijdens de borrel.

De Pubquiz

Wie was volgens het Nederlands Debat Instituut de beste debater van de Algemene Politieke Beschouwingen in 2016?
Daan: ‘Halbe Zijlstra!’
Barbara: ‘Ja, daar gaan we gewoon voor. Dat is het goede antwoord.’
Daan: ‘Ik werk met iemand van het instituut, en hier hebben we het over gehad.’

Met opvallend weinig discussie voor een debatvereniging is het juiste antwoord snel gegeven. Het eerste biertje is binnen.

Tot hoe laat duurde het langste Tweede Kamerdebat ooit? jullie mogen er een halfuur naast zitten.
Sophie: ‘Dat is de Nacht van Schmelzer.’
Lydia: ‘Ik denk dat het nog later was dan die nacht.’
Daan: ‘Zullen we dan maar een gokje wagen op drie uur?’ Lydia: ‘Ja daar ga ik in mee.’
Barbara: ‘Dan hebben we een consensus.’

Ondanks de eensgezindheid zitten de debaters er toch ruim naast. Het langste debat was tijdens de ‘Nacht van Verdonk’ in 2006. Deze nacht, die van negen uur ’s avonds tot acht over half zes in de ochtend duurde, luidde de uiteindelijke val van het kabinet Balkenende II in.

SophieIn de middeleeuwen was het Trivium een onderwijsvorm. Uit welke drie basisvakken bestond dit?
Barbara: ‘Ja ja ja, die weten we!’
In koor: ‘Retorica, Grammatica en Dialectiek!’
Barbara: ‘We hebben deze vraag opgezocht, omdat we dachten dat hij zou worden gesteld.’
Daan: ‘Deze quiz is ook het enige waar we ons ooit op hebben voorbereid.’

Met dit goede antwoord laten de leden van Trivium het achterste van hun tong zien. Door de goede voorbereiding hebben zij hun woordje klaar en verdienen zo hun tweede biertje.

Marianne Thieme sluit haar redevoeringen in de Tweede Kamer altijd af met de woorden: ‘Voorts ben ik van mening dat er een einde moet komen aan de bio-industrie.’ wie is de bedenker van deze retoricatechniek en wat zei hij?
Bas en Daan: ‘Dat is Cato Maior met ‘Ceterum censeo Carthaginem esse delendam’.’
Sophie: ‘Wow, jullie kennen het zelfs in het Latijn.’
Barbara: ‘What the fuck, in het Latijn? Ik ken hem alleen in het Nederlands.’

De leden van Trivium zijn duidelijk nog niet aan het eind van hun Latijn. In het Nederlands luidt deze uitspraak: ‘Voorts ben ik van mening dat Carthago vernietigd moet worden’. Zelfs met de antieke redevoering van Cato kunnen deze debaters uit de voeten en daarmee bemachtigen ze het derde biertje.

Waarom riep Geert wilders ‘Doe eens even normaal man!’ tegen Mark Rutte in de Tweede Kamer, tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in 2011?
Lydia: ‘Dit weet ik niet.’
Barbara: ‘Ik zou gewoon een keuze maken tussen ouderen of vreemdelingen, want daar heeft Wilders het altijd over.’
Sophie: ‘Dan ging het volgens mij over ouderen die wegkwijnen in het verzorgingshuis.’

Bij deze vraag komen de debaters woorden tekort en zien het biertje dus aan hun neus voorbij gaan. Rutte deed afstand van de uitspraak van PVV-Kamerlid Raymond de Roon, die de Turkse president Erdogan een islamitische aap noemde. Wilders verweet Rutte daarop onnauwkeurigheid omdat deze uitspraak van Pechtold was.

Vier bierDe Afrekening
De leden van Trivium laten hun scherpte in het debat ook zien in de pubquiz. Door de gedegen voorbereiding en hun georganiseerde discussies weten ze drie biertjes bij elkaar te praten. Het is in De Kluizenaar vrij rustig, maar er hangt wel een goede sfeer en er is voor iedereen wat te kiezen van de tap. Daarom wordt er voor Trivium een bonusbiertje getapt wat de totaalscore op vier biertjes brengt.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen