Home VermaakStamgasten Stamgasten

Stamgasten

door Redactie

Lallende disputen, vage figuren aan de bar of uitbundige dansers; elke kroeg heeft zijn eigen publiek. ANS duikt de vaste stek van een groep studenten in, velt haar oordeel over het café en test de kennis van de trouwe gasten. Deze keer: White Girls Wasted, een bowlingteam van collega’s bij Olround, op hun eigen werkvloer.

Tekst: Rein Wieringa
Foto’s: Sven Nijhof
Illustratie: Josse Blase

Dit artikel verscheen eerder in de vierde editie van ANS.

Strike! De meiden van White Girls Wasted juichen. Op het scorebord staat het team van collega’s van de Nijmeegse bowlingbaan Olround met 1752-1602 voor op de concurrenten. Van de afgelopen twee sets hebben ze er één gewonnen, wat de derde set beslissend maakt. Soha (21), vierdejaarsstudent Biologie, gooit een spare en krijgt high fives van haar teamgenoten. ‘Eerst gooide ik nog strikes, maar nu opeens niet meer’,  klaagt ze. Na afloop is het nog even wachten op de uitslag. ‘Het is echt spannend’, zegt Marjorie (23), vierdejaarsstudent Bedrijfscommunicatie, ‘sinds we tweede in de competitie staan, zijn we superfanatiek geworden.’

Andere groepsfoto‘Olround is eigenlijk een soort studentenvereniging waar je voor krijgt betaald’ vertelt Barbara (24), vijfdejaarsstudent American Studies. Groepjes collega’s organiseren regelmatig activiteiten, zoals Like, een van de introductieweekenden van de universiteit. ‘Elke lichting is een jaarclub, en White Girls Wasted en Like zijn de disputen,’ gaat Barbara verder. Veerle (22), die op het moment niet studeert, vertelt dat elk jaar ook de Olly Awards worden uitgereikt: ‘We hebben categorieën als beste barhoofd en beste receptioniste, maar ook leuke vragen als “Met wie zou je wel eens een beschuitje willen eten?” of “Wie heeft het snelst een ander schatje?”.’ Toch is er een belangrijk verschil met daadwerkelijke studentenverenigingen, stelt Barbara. ‘De slogan van Like, maar ook wel een beetje van heel Olround, is: party moet niet, party machen. Je kunt hier altijd blijven hangen, zoveel drinken als je wilt, bowlen en dansen, maar het hoeft niet.’

Als medewerkers van Olround zijn de dames van White Girls Wasted ook verantwoordelijk voor het verzinnen van de welbekende rijmpjes naast de ingang van de bowlingbaan. ‘Zullen we het verklappen?’, vraagt Marjorie. ‘Ja, we zeggen het gewoon’, besluit ze zelf. ‘Het is het allerkutste klusje dat je hier kunt hebben.’ Jolien (22), vierdejaarsstudent Pedagogische Wetenschappen, gaat verder: ‘Niemand wil het doen! Ze mogen niet steeds hetzelfde zijn en moeten ook nog grappig zijn, het is elke keer weer een kunst. Je moet de fietsers buiten ook tevreden houden.’

De teamleider komt langsgelopen. ‘Jullie hebben met 2-1 gewonnen’, meldt hij, en meteen is het feest. De meiden juichen oorverdovend hard, totdat duidelijk wordt dat ze toch een plek in het klassement zijn gezakt. ‘Jammer, maar we hebben in ieder geval gewonnen’, zegt Milou (20), derdejaarsstudent Communicatiewetenschap, ‘je moet wel positief blijven.’ De meiden drinken nog een paar biertjes, maar zullen straks hun bowlingschoenen voor stapschoenen inwisselen. ‘We gaan helemaal naar de Kijkshop!’, roept Veerle. Jolien legt uit dat deze uitspraak vorig jaar is bedacht bij een personeelsfeest van Olround. ‘Tot twaalf uur was de drank afgekocht, en vlak voor die tijd heb ik nog even vier wijntjes gehaald. Toen ging het licht uit. Ik heb nog wel de fiets gepakt, maar ik ben voor de Kijkshop beland, want verder kwam ik niet.’Groepsfoto

OlroundKroegpraat
Met de strakke, ongezellige inrichting van een bowlingbaan wekt Olround niet de indruk dat er vaak een feestje wordt gebouwd. De studenten die op donderdagavond de bowlingbaan bevolken, trekken zich daar niets van aan. Het volume gaat omhoog, de tap open en tussendoor rollen een paar bowlingballen de baan over. De nummers Uptown Girl en Narcotic komen voorbij, net als een bezopen polonaise. Wie geen zin heeft om de hele avond op een barkruk te zitten, kan prima bij Olround terecht.

De Pubquiz

Hoe heet het als je een heel spel lang om en om strikes en spares gooit?
Veerle: ‘Is het misschien dichtgooien?’
Milou: ‘Framen, dat is ook als je alles dichtgooit.’
Jolien: ‘Ik heb het nog nooit zien gebeuren.’
Marjorie: ‘We gaan voor framen!’

Het goede antwoord komt niet voorbij: het hele spel lang afwisselen tussen strikes en spares heet een “Dutch 200”. De dames van Olround schuiven de quiz niet op de lange baan en gaan opgewekt door naar de volgende vraag.

Soha en JolienHoe oud was de jongste persoon die de maximale score van 300 punten gooide? Jullie mogen er twee jaar naast zitten.
Barbara: ‘Eén jongetje hier was 14 en die gooide echt ziek goed.’
Soha: ‘Dan is het 13 of 14 jaar, gok ik?’
Jolien: ‘Ik zou 12 zeggen; dan zit je tussen de 10 en 14.’

Het goede antwoord is 10 jaar, en daarmee haalt White Girls Wasted het eerste biertje van de avond binnen. Ze zullen nog meer goede antwoorden moeten geven, willen ze hun naam eer aandoen.

Wat is turkey bowling?
In koor: ‘Drie strikes achter elkaar gooien!’
Milou: ‘Maar dat is een turkey, en niet turkey bowling.’
Jolien: ‘De hele tijd drie strikes achter elkaar dan.’
Milou: ‘Misschien is het bowlen met Thanksgiving?’
Soha: ‘Ik denk dat het met een kalkoen pins omgooien is, en dan drie strikes achter elkaar!’
Marjorie: ‘We zeggen: tijdens Thanksgiving met een kalkoen 3 strikes gooien.’

Hoewel het in de buurt zit, is dat helaas niet het juiste antwoord: Turkey Bowling is het omvergooien van frisdrankflessen met bevroren kalkoenen in de supermarkt. Het was even een hype in de VS, maar dierenrechtenactivisten vonden het respectloos.

Meervoudig bowlingkampioen Chris Barnes ging in 2010 de strijd aan met Earl, een bijzondere tegenstander. Wie is Earl?
Marjorie: ‘Earl Grey?’
Barbara: ‘We hadden ons even moeten inlezen.’
Marjorie: ‘Nou ja, de tegenstander toch?’
Jolien: ‘Dat kan je niet fout rekenen!’
Marjorie: ‘De tegenstander van de bowlingkampioen, dat is Earl.’

Dat is technisch gezien correct, maar niet voldoende voor een biertje. Earl staat voor Enhanced Automatic Robotic Launcher, een robotarm die met 209-259 van Barnes verloor. Earl gooide de ballen zo precies dat de baan versleet, waardoor zijn worpen misten.

Wat is het minimumgewicht van een bowlingbal?
Jolien: ‘Je mag sowieso met 6 pounds bowlen.’
Soha: ‘Je kan ook met een kalkoen gooien natuurlijk, hoeveel wegen die?’
Veerle: ‘Volgens mij zit er helemaal geen minimumgewicht aan, want er zitten ook geen regels aan hoe je moet gooien.’
Marjorie: ‘Wij zeggen: geen minimumgewicht!’

Het leek alsof een goed antwoord van de baan was, maar Veerle bracht de bal aan het rollen en zorgde ervoor dat de laatste vraag niet in de goot belandde. Bowlingballen hebben inderdaad geen minimumgewicht, maar wel een maximumgewicht van ruim 7 kilo.

DriebiertjesDe Afrekening
Voor een vriendengroep die van bowling zowel een baan als een hobby maakt, is een score van twee uit vijf geen topprestatie. De studenten om hen heen bouwen ondertussen hun eigen feestje en dringen er zelfs op aan dat de collega’s in hun polonaise meelopen. Dat aanbod slaan ze af om toch zoveel mogelijk biertjes binnen te slepen. De goede sfeer op de bowlingbaan levert White Girls Wasted een extra biertje op, waardoor ze uitkomen op een totaalscore van drie.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen