Home VermaakStamgasten Stamgasten

Stamgasten

door Redactie

Lallende disputen , vage figuren aan de bar of uitbundige dansers, elke kroeg heeft zijn eigen publiek . ANS duikt de vaste stek van een groep studenten in, velt haar oordeel over het café en test de kennis van de trouwe gasten. Deze keer: Nijmeegs Studenten Rijvereniging Jolly Jumper. 

Tekst: Annemarie Segeren
Foto’s: Simone Both
Illustratie: Josse Blase

Dit artikel verscheen eerder in de Intro-ANS

Myrthe‘We hebben net Levend Cluedo gespeeld’, roept Samantha (20), tweedejaarsstudent Sociaal Pedagogische Hulpverlening. Sommige Jolly Jumpers hebben nog een hoop energie over na een intensief spel Cluedo en praten honderduit over wat zij die middag meegemaakt hebben. Naast spelletjes is er bij Jolly Jumper ook aandacht voor de paardensport zelf. De terughoudende Jitteke (20), tweedejaarsstudent pabo, is bijvoorbeeld afgelopen jaar verschillende keren in de prijzen gevallen. Toch is niet ieder lid serieus bezig met paardrijden, vertelt Myrthe (22), vierdejaars economiestudent.

tweeHéctor (23), masterstudent Kunstmatige Intelligentie en een van de weinige mannen in het paardengezelschap, wekt de indruk vooral lid te zijn voor het bier en de gezelligheid. Hij vermaakt zich prima tussen de meisjes, die geen dressuurtutjes willen worden genoemd. ‘Je wilt niet weten hoe de auto van een paardenmens eruit ziet’, zegt Samantha. Blauwe plekken zijn naast vieze luchtjes ook onderdeel van de paardensport. Van je paard vallen of er een trap van krijgen, komt regelmatig voor. ‘Paardrijden is echt niet moeilijk, je moet alleen blijven zitten’, lacht Mariëlle  (23), vijfdejaars bestuurskundestudent. Toch maakt zij dit jaar grote kans op het winnen van de Valtrofee, die Jolly Jumper heeft bedacht voor de gelukkige met de mooiste smak.

twee2Naast paardrijden en bier drinken met de eigen vereniging, komen de Jolly Jumpers ook jaarlijks bijeen op Stedenontmoetingen voor studentenrijverenigingen. Hannah (22), derdejaarsstudent Communicatie, vertelt over een Stedenontmoeting in Enschede. Hier trokken de dames van Jolly Jumper veel bekijks toen zij de groep jongens bij wie zij thuis logeerden, meenamen naar het themafeest. ‘Je had al die merries op het bal moeten zien kijken toen onze hengsten binnen kwamen. Sommigen wilden hen van ons afpakken, maar daar stak Mariëlle een stokje voor door dicht bij de jongens te blijven dansen.’ De amazones van Jolly Jumper weten hoe ze een hengst kunnen temmen. 

drankkastKroegpraat 
Deze kleine kroeg bestond afgelopen maart pas twee jaar. Toch hebben vele studentenverenigingen de weg naar Van Ouds al gevonden. Iedere stoel in het met donkerbruine houten lambrisering ingerichte café is deze donderdagavond bezet door speciaalbier drinkende en worst etende studenten. Aan de muren hangen overal bordjes met welke bieren er te verkrijgen zijn. De barmedewerkers vertellen graag over hun favoriete smaak. Van Ouds is een bruin café zoals een bruin café is bedoeld. 

 

De pubquiz 

drieHoe is het mythologische paard Pegasus geboren?
Héctor: ‘Ik heb ooit Grieks gehad, dit zou ik moeten weten.’
Myrthe: ‘Iets met water?’
Héctor: ‘Uit de wei.’
Samantha: ‘Nee, ons antwoord is: uit de wolken.’

Pegasus is niet, zoals in de Disneyfilm Hercules, uit de wolken geboren. Volgens de Griekse mythologie is het gevleugelde paard uit de hals van Medusa ontstaan, toen Perseus haar onthoofde. 

Waarom wordt een vrouwelijke ruiter ook wel een amazone genoemd? 
Samantha: ‘Dat is door de amazonezit!’
Héctor: ‘Amazones waren vrouwen die goed konden boogschieten doordat zij een afgesneden borst hadden.’
Samantha: ‘Dat is onzin, de Amazones zijn een stam die in het regenwoud woont.’
Myrthe: ‘Die benaming heeft niets met het oerwoud te maken. Paardrijden was vroeger iets voor mannen, maar in het volk van de Amazones heersten de vrouwen, waardoor paardrijden ook een activiteit voor vrouwen werd.’
Héctor: ‘En die hun borst hadden afgesneden.’

De hedendaagse amazone is afgeleid van de amazonezit, waarbij je met beide benen aan één kant zit. Dit was in de negentiende eeuw de enige manier waarop vrouwen, gekleed in lange rokken, konden paardrijden. Deze benaming is afkomstig van het mythologische volk van de Amazones. Zij waren uitstekende paardrijdsters. Het eerste biertje is dus binnen.

Wie zei ooit: ‘No hour of life is wasted that is spent in the saddle’? kaart
Samantha: ‘Een of andere horsemanship dude, ik denk Pat Parelli.’
Myrthe: ‘Ik heb hier echt nog nooit van gehoord.’
Héctor: ‘Het was vast George Washington?’

Het beste paard van de stal wordt overgeslagen. De woorden zijn niet afkomstig van een bekende paardentrainer, maar worden toegedicht aan Winston Churchill. Paardrijden was voor deze voormalig Britse premier de favoriete manier om te ontspannen.

Noem vijf paarden van Anky van Grunsven.
Samantha: ‘Oh dit weten we, sowieso Bonfire en Salinero.’
Myrthe: ‘Painted Black.’
Samantha: ‘Krack C.’
Myrthe: ‘Ze heeft ook nog een kleine witte pony.’
Hannah: ‘Is dat niet Cupido?’
Myrthe: ‘Jodocus toch ook?’

Hier hebben de Jolly Jumpers op het verkeerde paard gewed. Upido en Joker mogen zich tot de schare van Anky rekenen, Cupido en Jodocus niet. Hiermee scoort de groep geen biertje.

Wat doet een paard wanneer het nageeflijk is? planten
Samantha: ‘Hij recht z’n rug, met zijn neus op een verticale lijn.’
Jitteke: ‘Zijn rug is dan ontspannen.’
Myrthe: ‘Hij accepteert het bit, waardoor er een lichte verbinding tussen de paardenmond en ruiter ontstaat.’
Héctor: ‘Dat wil je hebben tijdens de dressuur.’

De makkelijkste vraag is blijkbaar voor het laatst bewaard, het tweede biertje is binnengehaald.

DriebiertjesDe Afrekening
Het beste paard struikelt ook weleens. Soms gebeurt dat vaker dan één keer, de Jolly Jumpers hebben namelijk maar twee vragen goed weten te beantwoorden. Met de gemoedelijke sfeer in hun stamkroeg weten ze nog een extra biertje te bemachtigen. De eindstand: drie biertjes.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen