Home VermaakStamgasten Stamgasten

Stamgasten

door Redactie

Lallende disputen, vage figuren aan de bar of uitbundige dansers, elke kroeg heeft zijn eigen publiek . ANS duikt de vaste stek van een groep studenten in, velt haar oordeel over het café en test de kennis van de trouwe gasten. Deze keer: dispuut Corporale Metal Associatie in Café de Deut.

Tekst: Noor de Kort
Foto’s: Mike Ruth
Illustratie: Josse Blase

Kandelaars, Mariabeelden, truttige lampen en glimmend goud behang vormen de inrichting van Café de Deut. Maandelijks komt het dispuut Corporale Metal Associatie (CoMA) van Karpe Noktem hier samen. ‘De Deut is net zo kitscherig als wij’, lacht Praeses Stan (24), voormalig student Natuurkunde. Olivier (27), voormalig Psychologie, vertelt dat het café twaalf taps en tachtig bieren op de fles heeft. De erelijst aan de muur boven de hoofden van de leden laat zien dat de heren er hiervan al de nodige hebben geproefd. Regelmatig wordt er geproost en klinkt het motto van CoMA ‘Age, unum plus bibamus’, vrij vertaald als: ‘Kom, we drinken er nog eentje’. 

Groep

Als dispuut bestaat CoMA pas sinds 1 september 2014, maar het idee ontstond vier jaar geleden tijdens Stans bestuursjaar bij Karpe Noktem. ‘We organiseerden een cantus waar veel mensen op afkwamen. Blijkbaar was er toch interesse binnen de vereniging voor iets corporaals met een knipoog’. Het dispuut is opgericht als algemeen dispuut. Toch zou Jordi (22), student Culturele en Maatschappelijke Vorming aan de HAN, graag zien dat CoMA een herendispuut werd. ‘Als herendispuut heb je het mooie privilege om te borrelen met damesdisputen’ zegt hij glunderend. De CoMA-leden komen regelmatig bij elkaar om te borrelen, voor een sigaarproeverij of een golfclinic. 

HandenOverElkaarDaarnaast organiseert het dispuut activiteiten voor alle leden van Karpe Noktem, zoals de jaarlijkse cantus. Tijdens dit bierfestijn is een van de strafacties ‘Jansens Nekje’, een biertje met Goldstrike. Stan vertelt over het ontstaan van dit fenomeen: ‘Op een avond besloot de heer Jansen meerdere glazen bier snel achter elkaar naar binnen te gieten.’ Toen de dispuutsleden Goldstrike in zijn bier gooiden, ging het tempo plotseling sterk achteruit. ‘Even later was hij op het toilet te vinden’, vertelt Stan droog.

Hoewel CoMA ook activiteiten voor alle leden van Karpe Noktem organiseert, is het dispuut volgens Olivier toch ‘het buitenbeentje van de vereniging’. ‘Karpe Noktem is een geweldige vereniging voor leden die geen verplichtingen willen. Het corporale van CoMA gaat daar recht tegenin’, vervolgt hij. Het clichébeeld van Karpe-Noktemleden klopt volgens hem dus niet. ‘Lang haar en naar metal luisteren zijn absoluut geen vereisten om lid te worden van Karpe.’ Jordi geeft zelfs toe een voorkeur voor techno te hebben. Voor Stan gaat dit net een stap te ver: ‘Ik wil niet dat dit wordt opgenomen in het artikel.’ 

DeutKroegpraat
Café de Deut staat bekend als ‘het kitscherigste cafeetje van Nijmegen’. Deze naam past goed bij de kroeg, die een kruising is tussen een kapel en de woning van je overgrootoma. De Deut beweert niet de grootste, maar wel de meest speciale bierkaart te hebben. Voor bierliefhebbers zoals de CoMAleden is het daarom een fijn thuiskomen. Groot is het café niet, maar dat is ook niet nodig voor het kleine dispuut CoMA.

 


De pubquiz

Hoeveel comazuipers waren er in 2014 onder de achttien? Jullie mogen er tien naast zitten.
Jordi: ‘In ieder geval de zusjes van Jansen, dat zijn er al drie.’
Stan: ‘Even serieus, ik gok 23.000.’
Olivier: ‘Zoveel? Nee, echt niet.’
Stan: ‘Oké, 2300.’
Jordi: ‘Ze zeggen ja tegen MDMA, dus ook tegen comazuipen.’
Olivier: ‘Ik denk dat je eerder in de buurt van de 500, 600 moet denken.’
Stan: ‘Laten we in het kader van metal 666 zeggen.’

In 2014 waren er 545 minderjarigen die in een coma belandden door een borreltje te veel. Voor de heren is de coma nog ver weg, want het eerste biertje gaat hen aan de neus voorbij.

Noem minstens tien subgenres van metal.
Olivier: ‘Death metal, black metal.’
Stan: ‘Melodic metal, folk metal, doom metal, nu metal, speed metal, trash metal.’
Jordi: ‘Je hebt toch ook glam metal, en gothic metal?’
Olivier: ‘Power metal.’
Jordi: ‘Piratenmetal. Babymetal is in Japan ook een ding.’

Deze vraag levert de leden geen problemen op. Met maar liefst dertien subgenres headbangen ze het eerste biertje binnen.

Hoeveel jaar duurde de langste coma ooit?
Stan: ‘Ik denk 40, 50 jaar.’
Jordi: ‘Ik dacht ook aan 40 jaar.’
Stan: ‘Laten we rond de 45 doen, 42.’
Olivier: ‘Ja, natuurlijk. Het antwoord is altijd 42.’

Met deze verwijzing naar The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy van Douglas Adams waarin 42 het antwoord is op de ultieme vraag over het leven, verdient het dispuut biertje nummer twee. Afgelopen 18 mei overleed de Indiase Aruna Shanbaug die sinds 1973 in coma lag.

Voor welk doel werd de muziek van Metallica gebruikt door de Navy SEALs tijdens de oorlog in Irak?
Stan: ‘Die muziek werd gebruikt voor het martelen van gevangen. De gevangenen moesten in een ruimte zitten met keiharde muziek en lichtflitsen, waardoor ze helemaal gek werden. Als ze bijna in slaap vielen, werd die muziek plotseling weer aangezet.’

De Navy SEALs gebruikten de muziek inderdaad om de gevangenen te martelen, tot Metallica eiste dat dit moest stoppen. Het derde biertje is binnen. 

Waar komt de term corps vandaan binnen het studentenleven?
Stan: ‘Dat komt van corpus, wat lichaam betekent in het Latijn. Misschien is het dat je van feut, een ongeborene, tot volwaardig lid, een lichaam wordt?’
Olivier: ‘De term kan ook zijn ontstaan binnen de medicijnenstudies.’
Stan: ‘Iets met belichaming? Oké, we verzinnen iets leuks: er waren van origine allemaal christelijke verenigingen en die noemden zich het lichaam van Christus.’

Creatief is het antwoord zeker, maar het kan niet worden goed gerekend. Het corps was het lichaam dat alle studenten vertegenwoordigde.

Vier bierDe Afrekening 
Hoewel de CoMA-leden beweren dat metal niet belangrijk is binnen het dispuut, worden de vragen over dit onderwerp goed beantwoord. Het dispuut kan daarentegen wel een opfriscursus gebruiken als het gaat om het corporale wereldje. Met de oubollige, maar gezellige huiskamersfeer in Café de Deut komt de eindstand te staan op vier biertjes.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen