Home Vermaak Startupklimaatverandering in Nijmegen?

Startupklimaatverandering in Nijmegen?

door Redactie

In steden als Delft, Eindhoven en Amsterdam worden door studenten aan de lopende band ondernemingen opgericht. In Nijmegen is het startupklimaat nog niet echt op gang gekomen. Is Nijmegen geen Startup-stad? ANS vroeg het aan Vera Spiridonova, voorzitter van Start Up Mix (SUM) Nijmegen.

Nijmegen Startup-stad?
Waar steden met een technische universiteit, zoals Delft en Eindhoven, de bakermat waren voor veel startende ondernemingen, ‘moet het startupklimaat in Nijmegen nog op gang komen’, erkent Spiridonova. SUM Nijmegen, een organisatie die studenten helpt met het opstarten van een eigen onderneming, hielp tot op heden een bescheiden vijftien bedrijven om van de grond te komen. Dit nog lage aantal komt doordat technische studenten, die volgens Spiridonova ondernemender zijn ingesteld, ondervertegenwoordigd zijn aan de Radboud Universiteit. Het feit dat Nijmegen een breed scala aan studies biedt, resulteert volgens haar wel in meer diverse startups. ‘Waar bètastudenten vooral ondernemen op het gebied van apps, richten Nijmeegse startende ondernemers zich meer op diensten en sociaal ondernemen.’

Startupklimaatverandering
SUM Nijmegen tracht dit zogenaamde ‘startupklimaat’ op gang te brengen en iedereen met een goed idee voor een onderneming kan zich daarom bij de organisatie melden. SUM brengt je, na een kennismakingsgesprek, in contact met een zogenaamde Start Up Manager, die advies geeft over je ondernemingsplan en je in contact kan brengen met andere ondernemers. Deze manager is zelf ook een student, die ervaring heeft met ondernemen en contacten heeft met het bedrijfsleven.

Uit de nieuwe doos
De sleutel tot een succesvolle startup is volgens Spiridonova het denken in problemen en niet in oplossingen. ‘Kijk om je heen en zoek in je eigen omgeving naar problemen waar mensen mee zitten. Probeer dan voor die problemen out of the box een oplossing te bedenken.’ Ze gelooft dat elke student creatief genoeg is om een eigen onderneming te starten. Dat zie je volgens de voorzitter terug in de verscheidenheid van de Nijmeegse startups. ‘We helpen niet alleen studenten Bedrijfskunde, maar juist ook studenten van opleidingen waarbij je het juist niet zou verwachten, zoals Kunstmatige Intelligentie, Algemene Cultuurwetenschappen en Voeding en Diëtetiek. Alles wat je nodig hebt, is een goed idee en de motivatie om dat idee tot een succes te brengen.’

3, 2, 1: Start(up)
Een voorbeeld van dit out of the box oplossingen bedenken is de website fietslampjesbestellen.nl. Vier studenten bedachten een concept waar je fietslampjes kunt bestellen in plaats van dat je helemaal zonder licht naar de winkel moet fietsen. Een belangrijk deel van dit concept is dat de lampjes door de brievenbus passen, zodat je geen pakketje aan hoeft te nemen. Een andere student zag dat haar gehandicapte zusje graag wilde dansen, maar dat daar in Nijmegen geen gelegenheid voor was. Zij richtte vervolgens een startup, PUUR! Dans, op waar mensen met een beperking dansles kunnen volgen. Ook KOEKIE, het al eerder in het nieuws gekomen karamelachtige shotje, vindt haar oorsprong bij SUM Nijmegen.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen