Home VermaakDe Hooiberg Studenten geven gehoor aan oproep om thuis te werken en lanceren online UB – De Hooiberg

Studenten geven gehoor aan oproep om thuis te werken en lanceren online UB – De Hooiberg

door Redactie

Scherper dan De Speld en ook makkelijker te vinden: De Hooiberg. De nieuwsrubriek waar je zo doorheen prikt. Deze keer: Studenten geven gehoor aan oproep om thuis te werken en lanceren online UB.


Naar aanleiding van het dringende advies van minister-president Rutte om alleen buitenshuis te werken als het echt nodig is, zijn een paar Radboudstudenten een online universiteitsbibliotheek (UB) gestart. De studenten geven de obsessieve sociale controle die doorgaans in de bibliotheek heerst plek op een server.   

Katja Broeder en Arend Oog lanceerden de server nadat bekend werd dat mensen weer zoveel mogelijk thuis moeten werken. ‘We wisten gelijk dat we de universiteitsbibliotheek moeten mijden, maar we voelden wel nog een sterke lust voor de sfeer daar ’, legt Broeder uit. De server is vormgegeven als online leeszaal. ‘Er zijn zo’n twintig plekken beschikbaar. Als je binnenkomt moet je net als in de UB je bek houden: mensen zitten te werken op de server’, aldus Oog.

Om de werksfeer zo goed mogelijk na te bootsen, zijn er zoveel mogelijk UB-componenten aan de server toegevoegd. Broeder: ‘De microfoons worden bij binnenkomst automatisch op de hoogste gevoeligheid ingesteld. Zo proberen we de studieruimte zo stil mogelijk te houden.’ Toch presteerde eerstejaarsstudent Loekie Loek het vanochtend al om de nodige ergernis op te wekken in de online leeszaal. ‘Die teef presteerde het om vier rijstewafels achter elkaar op te eten’, aldus Oog. Zoals gebruikelijk in de UB durfde niemand er iets van te zeggen en was de enige terechtwijzing op de server een halfuur lang aan hatelijke webcamblikken. Loek merkte hier als onervaren UB’er echter niks van, waardoor de arbeidsproductiviteit op de server tijdelijk tot het nulpunt daalde.

Net als in de fysieke UB kunnen studenten op het scherm van hun twee buren meegluren. Oog: ‘Naast je eigen dekstop krijg je ook die van degene naast jou te zien.’ Dankzij deze sociale controle gebruiken studenten hun tijd in de online UB zo goed mogelijk, zo verwacht hij. Broeder is het hiermee eens, al merkte ze vanmiddag al dat niet elke bezoeker van de server op de hoogte is van de onderlinge surveillance. ‘Mijn buurman surfte vanaf Brightspace schaamteloos naar PornHub toe. Toen had ik wel moeite om me te blijven concentreren op het paper over de preutsheid in middeleeuwse koningshuizen’, aldus de geschiedenisstudente.

De server is elke dag beschikbaar van negen uur ’s ochtends tot twaalf uur ’s avonds. Er zijn slechts twintig plekken vrij.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen