Studenten komen en studenten gaan in de kamers van de studentensteden. Veel huizen gaan enthousiast op zoek naar nieuwe huisgenoten, andere organiseren tegen hun zin een kijkavond om toch maar die lege kamer op te vullen. Met veel moeite en pijn wordt een datum geprikt en worden veel kamerzoekende studenten teleurgesteld. Dit kan makkelijker, dachten twee studenten uit Eindhoven en bedachten de app RoomEasy.
Kamers liken
RoomEasy is een app waarmee je makkelijk nieuwe huisgenoten kan zoeken. Zowel huurders als verhuurders kunnen terecht op deze app. Geïnteresseerden kunnen zich via Facebook inloggen op RoomEasy, een profiel aanmaken en daar hun kamer aanbieden of op zoek gaan naar een nieuwe kamer. De app werkt hetzelfde als Tinder; je liket als je een kamer leuk vindt en als het bouwval niet om aan te zien is, klik je op het kruisje. Als er een match is, kunnen huurders en verhuurders gesprekken met elkaar voeren en een afspraak maken om een keertje langs te komen.
Irritante kijkavonden
Sebastiaan Smits, medeoprichter van RoomEasy, vertelt hoe hij op het idee is gekomen. ‘Samen met mijn jongere broer Sven hebben we deze app opgezet. We studeerden allebei in Eindhoven en moesten wel eens kijkavonden organiseren. Ik vond dat een hoop gedoe, want je moest alle reacties van Kamernet lezen en een heleboel mensen teleurstellen. We zaten te denken hoe we kijkavonden efficiënter en persoonlijker konden maken. Opeens kwam Sven met het idee om een soort Tinder voor huizen te maken. We geloofden in dit idee, dus zochten we een investeerder en app-bouwer om uiteindelijk RoomEasy te realiseren.’
Afgelopen woensdag werd RoomEasy gelanceerd in Amsterdam, een logische keuze om te beginnen volgens Smits: ‘De studentenhuizenmarkt in de hoofdstad is rijp voor onze app. Veel studenten zijn op zoek naar een kamer, maar er is weinig aanbod. Het is de bedoeling dat uiteindelijk vanuit alle studentensteden huizen op onze app verschijnen. In Tilburg worden nu ook al kamers aangebonden.’ Op dit moment kun je als Nijmeegse kamerzoekende student nog niet terecht bij RoomEasy. Hopelijk verandert dat in de toekomst. De eerste honderd huizen die zich overigens aanmelden bij de app maken kans op 500 euro.
Gratis matches
Verhuurders mogen gratis hun kamer aanbieden, huurders krijgen hun eerste tien matches voor niks. Daarna kunnen zij voor vijf euro tien eventuele nieuwe matches kopen. Smits: ‘Voor nu gaan we er vanuit dat de meeste mensen binnen tien matches hun ideale kamer en huis hebben gevonden. Het is nu nog niet het moment om veel geld aan de app te verdienen. De winst die we eventueel maken herinvesteren we in RoomEasy om onszelf uit te breiden.’ Het uiteindelijke doel is volgens de oprichter om in elke studentenstad huizen te hebben. ‘Daarna kunnen we verder kijken over de grens. Wie weet gaan we nog uitbreiden naar buurlanden. Dat is allemaal voor in de toekomst. Eerst focussen we ons op Nederland.’
RoomEasy is gratis te downloaden in de Apple Store en in de Google Play Store.