Home Vermaak Tour du Campus

Tour du Campus

door Pim Dankloff and Jochem Bodewes

Aankomend collegejaar zal veel onderwijs op het computerscherm plaatsvinden in plaats van in de collegezalen. Hierdoor kan een groot deel van het campus onbekend gebied blijven voor veel eerstejaars. ANS heeft hierom een Tour du Campus uitgestippeld om alle geheimen van het universiteitsterrein te openbaren!

Huygensgebouw

We beginnen ons avontuur in het Huygensgebouw, de broedplek van de bèta’s. Dit is meteen te merken aan de enorme slinger van Foucault, die bij binnenkomst bijna op ons dondert. Het Huygensgebouw lijkt op eerste gezicht een standaard bètafaculteit vol met computerzalen en laboratoria.

Het heeft echter ook wat geheimen, zoals zwevende kikkers in het High Field Magnet Laboratory en een ondergronds vissenlab vol vissen met hazenlippen. Het grootste geheim is echter de gratis koffie op de eerste verdieping. Verfrist van de caffeïne lopen we het Huygens uit aan de rechterkant. Eenmaal buiten zien we links het Linnaeusgebouw, waar enkel hoorcolleges worden gegeven.

Elineor Ostromgebouw

Als we de Heyendaalseweg verder afdalen stuiten we op het Elineor Ostromgebouw (EOS). Hier worden de vooraanstaande kapitalisten van morgen opgeleid: de Faculteit der Managementwetenschappen is hier gevestigd. Buiten studeren is dit ook de locatie voor een bevredigende squashsessie, een potje pingpong of een paaldanssessie, aangezien het Radboud Sportcentrum aan het ‘EOS’ zit verbonden.

De sportkroeg The Yard biedt na afloop van je sportsessie mogelijkheid tot bijkomen onder het genot van de legendarische grote schaal nacho’s. Het hoogtepunt van dit gebouw vindt je paradoxaal genoeg wanneer we helemaal afdalen. In de ondergang – het Gymnasion – hebben ANS en de andere studentenorganisaties hun kantoor gevestigd. Een gratis kop koffie is hier altijd verkrijgbaar.

Erasmusgebouw

Wanneer we de luchtbrug nemen naar de overkant van de Heyendaalseweg, komen we terecht in het boegbeeld van de Radboud Universiteit. Het Erasmusgebouw vormt met een hoogte van 88 meter het enige onderdeel van de skyline van campus. In de lift naar boven razen we langs de studenten van de Faculteit der Letteren en de Faculteit Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen.

Eenmaal boven aangekomen wordt er ons een uitzicht voorgeschoteld dat zijn weerga niet kent. Op bijzondere avonden is er in deze Skylounge de gelegenheid om lekker weg te dromen, maar doorgaans zitten studenten hier alleen overdag om de inhoud van hun broodtrommeltje te nuttigen. Voor een culinaire hap dalen we 21 verdiepingen naar beneden om in universiteitsrestaurant De Refter te belanden. Dit is een veelbezochte plek door studenten die met afgenomen kooklust te maken hebben. Als je naast je deze maaltijden ook nog wat reguliere boodschappen moet doen, kan je een kijkje nemen in de SPAR University aan het Erasmusplein. Daar kan het eten soms verbluffend weinig geld kosten.

Universiteitsbibliotheek

Via de luchtbrug komen we aan in de Universiteit Bibliotheek (UB), een plek waar menig student zijn meeste tijd doorbrengt. Als je snel vrienden wilt maken in de UB wordt het aangeraden om een grote zak chips of wat crackers mee te nemen en deze lekker luid op te eten in de leeszaal. Hier is helaas geen gratis koffie te vinden dus lopen we vlug door naar het Cultuurcafé. We letten goed op welke route we naar buiten nemen want vanwege het coronavirus is er in de UB bijna alleen maar eenrichtingsverkeer toegestaan.

Cultuurcafé

Het Cultuurcafé is de ideale plek om bij te komen van een college dat je in het aangrenzende Collegezalencomplex hebt gevolgd. Let wel op: de biertap gaat hier pas om twee uur open. Verder is het Cultuurcafé een van de plekken op de campus waar je – zoals uit de naam is af te leiden – van tijd tot tijd een cultureel optreden kan bijwonen.

Studentenkerk

Rechts aan de Erasmuslaan vinden wij de Studentenkerk. Als je geïnteresseerd bent in het religieuze diepgang of simpelweg je zonden van de introductieweek wilt opbiechten ben je hier aan het juiste adres. Bovendien is er in de tuin van de studentenkerk een graf waar je rustig in kan liggen om het leven te overdenken.

Weer helemaal zen lopen we verder door de Erasmuslaan waar we links het nog niet opgeleverde Montessorigebouw zien, de toekomstige thuisbasis van de sociale wetenschappers.

Spinoza- en Grotiusgebouw

Als we onze route westwaarts door de bossen vervolgen, belanden we bij het huidige walhalla der sociale wetenschappen: het Spinozagebouw. Komt een makkelijk zakcentje je wel van pas moet je hier vooral een blik op de prikborden werpen. Die hangen namelijk helemaal vol briefjes van wanhopige psychologiestudenten die deelnemers voor hun onderzoek zoeken.

Naast het Spinozagebouw ligt het Grotiusgebouw, waar met Rechtsgeleerdheid de grootste studie van de universiteit zit gevestigd. De collegezalen zijn hier eveneens het allergrootst van de campus, al blijven er door de coronaregels verbluffend weinig plaatsen over. Waar er in de allergrootste zaal normaliter bijna vijfhonderd studenten in passen, zijn er nu nog geen vijftig plekken over.

RadboudUMC

Als we de Erasmuslaan oversteken en parallel aan de Sint-Annastraat lopen komen we terecht op het terrein van het RadboudUMC. Hier wordt het langst gestudeerd om later het meeste geld te gaan verdienen. Op dit terrein komt de drie-eenheid van zorg, onderwijs en onderzoek samen.

Zo is het bij uitstek de plek op de campus waar de academische bubbel wordt doorgeprikt. Alles loopt hier door elkaar heen, van student tot patiënt.

Met het bereiken van het UMC is de Tour du Campus afgerond. Je zult vast nog eens verdwalen of vergeten waar je fiets ook al weer stond, maar door deze wandeling te hebben gedaan is er tenminste wat houvast. De mythische universiteitscampus is nu bekend gebied voor je.

1 Reactie

Simon 25 augustus 2020 - 20:01

En de HAN? Dat zijn geen studenten? Die campus die ligt niet op de campus in Heyendaal?

Antwoord

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen