Home VermaakVan de Baan Van de Baan: Trouwambtenaar

Van de Baan: Trouwambtenaar

door Redactie

Wie: Pien van der Kemp (23), pre-master Onderwijswetenschappen
Bijbaan: Trouwambtenaar bij Met Volle Teugen

Tekst: Kelly Verbunt
Foto: Jetske Adams

Trouwambtenaar? Hoe kom je nou voor zo’n altaar terecht?
Mijn vrienden hebben mij naar het altaar geleid. Zij vroegen namelijk of ik hen wilde trouwen en dat gaf voor mij de doorslag. Door dit verzoek ben ik begonnen met de training om BABS, Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand, te kunnen worden. Voordat ik hieraan begon had ik al een grote voorliefde voor bruiloften. En dan heb ik het niet over de jurk, de bloemen en het feest maar vooral over wat de trouwambtenaar te vertellen had. Ik vond het prachtig hoe het hele leven van het bruidspaar in een paar minuten zo treffend werd verteld.

Dus jouw baan bestaat uit het verwoorden van een liefdesverhaal?
Speechen is niet je enige taak. Uiteindelijk ben je als trouwambtenaar namelijk de persoon die het huwelijk daadwerkelijk voltrekt. Dat houdt in dat je juridisch verantwoordelijk bent voor het huwelijk. Zo moet ik de officiële papieren ophalen bij de gemeente en ervoor zorgen dat ze ondertekend weer terugkeren. Om dit te mogen doen moet ik mij steeds opnieuw in de desbetreffende gemeente laten beëdigen.

Zo, dat is wel anders dan vakkenvullen. Je hebt je geld niet in één middagje verdiend neem ik aan?
Nee, zeker niet! Het is een heel proces. Ik voltrek ook maar één huwelijk per maand, zodat ik de tijd kan nemen om een mooie speech te schrijven. Dit begint met een gesprek van anderhalf uur met het bruidspaar. Hieruit haal ik alle nodige informatie waaronder spannende verhalen voor mijn toespraak. De speech vormt uiteindelijk een belangrijk onderdeel van de dag en blijft mensen vaak lang bij. Ik stop hier dan ook veel tijd, creativiteit en liefde in.  

Je bent dus al op aardig wat bruiloften geweest. Wat voor bijzondere dingen maak jij zoal mee?
Je maakt van alles mee als trouwambtenaar. Zo ben ik een keer op een huwelijk geweest waarbij ze de taart in de vorm van het bruidspaar hadden gemaakt, op ware grootte.  Ze leken er echt precies op. Of de taart lekker was weet ik niet, want ik mocht helaas geen stukje proeven. Verder kon ik een keer mee naar een bruiloft die plaatsvond op een boerderij. Toen stonden gasten op hoge hakken tussen het hooi en de koeienpoep. Dat was bijzonder om mee te maken.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen