Home Wetenschap Eerste editie RU:ts officieel gepubliceerd

Eerste editie RU:ts officieel gepubliceerd

door Redactie

Afgelopen dinsdag bracht RU:ts, het eerste taalwetenschappelijk tijdschrift van de RU, officieel haar eerste editie uit. Vol trots drukten hoofdredacteuren Myrthe Reuver en Iris Faber deze dinsdagavond een rode knop in waarmee RU:ts online voor iedereen toegankelijk is geworden.

Tekst: Noah Kleijne 

Reuver en Faber willen met het nieuwe blad studenten in de taalwetenschappen de mogelijkheid bieden om zelf werk te publiceren. ‘Het is nu wel mogelijk om zelf te publiceren, maar dat kost erg veel moeite en dat gebeurt dan vaak samen met een docent. Wij willen het laagdrempelig maken. Voor en door studenten’, stellen Reuver en Faber. De laagdrempeligheid gaat echter niet ten koste aan de wetenschappelijkheid van het blad. Aan elke editie van RU:ts ligt een grondige peer-review ten grondslag. Daarna wordt het blad geprint en online beschikbaar. Er is geen paywall en het werk kan vrij gedeeld en geprint worden zolang RU:ts op het bestand wordt genoemd.

Grote pluchting
Begin dit jaar ontstond het idee voor RU:ts aan een koffietafel in de Refter. Voordat het blad echt gedrukt kon worden moest er echter nog heel wat gebeuren. Tijdens de openingsceremonie hangt er dan ook een gevoel van opluchting. Er werd behoorlijk veel tijd gestoken in het aanvragen van een licentie bij de Kamer van Koophandel, waarmee RU:ts ook voor toekomende generaties toekomstbestendig blijft. Bovendien was het voor hoofdredacteuren Reuver en Faber begin dit jaar zaak om het team achter RU:ts flink uit te breiden. Ook dit is gelukt: het tijdschrift heeft een inmiddels zevenkoppige redactie en met medewerking van vormgever Zhenya Skyra ligt er nu een strak magazine op tafel.

ruts 350xVoor studenten, door studenten
In de eerste editie van het blad staan zeven taalwetenschappelijke artikelen van zes verschillende schrijvers. Voor de toekomst hopen de hoofdredacteuren ook meer bachelorstudenten bij het tijdschrift te betrekken. ‘Het blad moet voor vrije jonge geesten een middel worden om hun eigen onderzoek naar buiten te brengen’, aldus Reuver.

Ondanks dat het blad officieel is gelanceerd laat de online toegang tot het blad nog even op zich wachten. Deze zal naar verwachting in de aankomende dagen beschikbaar worden op de website van het blad. 

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen