Home Wetenschap Europese universiteiten eisen Open Access

Europese universiteiten eisen Open Access

door Redactie

In een gezamenlijk pamflet, getiteld ‘Christmas is over’, eisen 21 vooraanstaande Europese universiteiten dat onderzoeksgeld meer naar de onderzoekers en minder naar uitgevers moet gaan.

De universiteiten zijn deel van de zogenaamde League of European Research Universities (LERU). Hieronder vallen onder meer de universiteiten van Oxford en Cambridge. In Nederland zijn dat de universiteiten van Utrecht, Leiden en Amsterdam. 

De universiteiten omarmen het ideaal van Open Access; wetenschappelijke publicaties zouden voor iedereen vrij toegankelijk moeten zijn. Ze roepen de Europese Commissie op om dit af te dwingen. LERU gaat voor steun handtekeningen verzamelen. Ze wil de petitie in de eerste helft van 2016 aanbieden aan de Portugese Eurocommissaris voor wetenschap en innovatie en aan de vertegenwoordiger van het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie, dat vanaf januari zal startten.   

Eerder deze week besloten de redacties van vijf taalwetenschappelijke tijdschriften ook al om Open Access te publiceren. Gerard Meijer, voorzitter van het College van Bestuur van de RU, staat bekend als een groot voorstander van Open Access. Vorige week pleitte hij hiervoor in een promotiefilmpje voor de vereniging van Nederlandse universiteiten (VSNU).  

 

 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen