Home Wetenschap Gender beïnvloedt toekenning onderzoeksfinanciering NWO

Gender beïnvloedt toekenning onderzoeksfinanciering NWO

door Redactie

Uit een studie in het tijdschrift PNAS blijkt dat in het jaar 2010-2012 bij wetenschapsfinancier NWO vrouwen minder kans hadden op een beurs voor wetenschappelijk onderzoek.

Volgens de studie van de psychologen Naomi Ellemers en Romy van der Lee hadden vrouwelijke wetenschappers in het jaar 2010-2012 14,9 procent kans op een beurs voor onderzoek en mannelijke wetenschappers 17,7 procent. Dit terwijl de onderzoeksvoorstellen als even goed werden beoordeeld. Omdat ze een grote hoeveelheid studies onderzochten, lijkt er sprake te zijn van systematische discriminatie bij vrouwelijke wetenschappers bij NWO.

Op verzoek  van NWO zelf onderzochten de twee psychologen 2.823 aanvragen van de Veni-beurzen voor jonge onderzoekers. Veni-beurzen zijn bedoelt voor talentvolle gepromoveerde wetenschappers. De wetenschapsfinancier heeft aangekondigd aanpassingen te doen in het toekennen van beurzen. ‘NWO gaat naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek het genderbewustzijn van beoordelaars explicieter aandacht geven in haar werkwijze en procedures.’

In mei onderzocht ANS of vrouwelijke wetenschappers op de Radboud Universiteit systematisch worden benadeeld.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen