Home Wetenschap Geringe groei vrouwelijke hoogleraren

Geringe groei vrouwelijke hoogleraren

door Redactie

Aan de Nederlandse universiteiten is slechts 18 procent van alle hoogleraren vrouw. Dat is maar 0,9 procent meer dan vorig jaar. Dat blijkt uit de Monitor Vrouwelijke Hoogleraren 2016. 

Uit de Monitor, gepubliceerd door het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren (LNVH), blijkt dat het aantal vrouwelijke hoogleraren in Nederland vorig jaar licht is gestegen. In het jaar 2015 waren er 0,9 procent meer vrouwen die de functie van hoogleraar bekleden dan het jaar daar voor. Het aantal vrouwen op posities die lager in de academische rangorde staan is vorig jaar harder gestegen. Zo waren er afgelopen jaar 1,6 procent meer vrouwelijke universitaire docenten, in totaal 39 procent.  Promotie maken blijft wel lastig voor vrouwen, het aantal vrouwelijke universitaire hoofddocenten groeide slechts met 0,7 procent. 26 procent van de universitaire hoofddocenten is vrouw. Bij het afstuderen zijn de dames wel in de meerderheid met 54 procent.

De Radboud Universiteit doet het bovengemiddeld goed wat betreft vrouwelijke hoogleraren. Aan het einde van 2015 waren van alle RU-hoogleraren 24 procent vrouw. Alleen de Universiteit Utrecht en de Open Universiteit hebben een hoger percentage vrouwen op een leerstoel zitten. De Erasmus Universiteit Rotterdam bungelt onderaan het laatste. Nog geen eens 10 procent van de hoogleraren is van het vrouwelijk geslacht.

Uit de monitor van 2012 en 2015 bleek al dat vrouwelijke wetenschappers op gelijke functies minder verdienen dan mannen. Uit het rapport Financiële Beloning van Mannen en Vrouwen in de Wetenschap’ dat in 2016 door de LNVH werd gepubliceerd blijkt dat het totaal van vrouwelijke wetenschappers op jaarbasis miljoenen misloopt. 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen