Home Wetenschap Lagere cijfers door slaapgebrek

Lagere cijfers door slaapgebrek

door Redactie

Het is Nationale Slaapweek, een perfect moment voor de Nederlandse Vereniging voor Slaap- en Waak Onderzoek, de Universiteit Leiden en de Hersenstichting om de resultaten van het onderzoek naar slaapritmes van Nederlandse studenten bekend te maken. Uit het onderzoek blijkt dat studenten die een chronisch slaaptekort hebben, lagere cijfers halen en zich moeilijk kunnen concentreren tijdens het studeren. 

Slaperige studenten
Mocht je af en toe onbedoeld een uiltje knappen in de collegezaal; je bent niet de enige. Ruim eenderde van de 1400 onderzochte Nederlandse studenten voelt zich niet genoeg uitgerust om voldoende te kunnen studeren. Studenten met een chronisch slaaptekort scoren een beduidend lager cijfer dan hun studiegenoten die wel goed slapen: gemiddeld 0.5 lager. Het is al langer bekend dat slaaptekort kan leiden tot slechtere studieresultaten. Dit onderzoek toont dit echter voor het eerst aan bij studenten in het Nederlandse hoger onderwijs.

Nachtraven vs. Vroege vogels
De Nederlandse student heeft een gemiddelde nachtrust van acht uur en zestien minuten. Dit lijkt geen slecht resultaat, jongvolwassenen kunnen met acht tot negen uur slaap prima presteren. Toch zegt maar liefst 65 procent van de studenten liever anderhalf uur langer te willen pitten. Dat studenten minder slapen dan ze eigenlijk zouden willen, valt te verklaren door hun onregelmatige leven. Studenten moeten vroeg uit hun nest voor een college, maar halen ook een nachtje door om te feesten of te leren voor een tentamen. Bovendien zijn veel studenten avondmensen. Dit  is niet bevorderlijk voor de nachtrust, want de nachtraven blijken ongeveer 22 minuten korter te slapen dan de vroege vogels. 

Studenten zouden volgens het onderzoek meer balans in hun slaapritme moeten brengen voor betere cijfers. Gelukkig is het daarbij volgens de onderzoekers niet vereist om elke avond stipt om 23.00 in bed te liggen.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen