Nederlandse insecten worden bedreigd. Nadat vorig jaar duidelijk werd dat de biodiversiteit in Duitsland terugloopt, blijkt nu uit nieuw onderzoek dat het ook in Nederland slecht gesteld is met de kleine kruipers.
Wetenschappers van de Radboud Universiteit (RU) zijn in opdracht van vereniging Natuurmonumenten een onderzoek gestart naar de aantallen insecten in Nederland om te kijken of het hier even slecht gaat als in Duitsland. Dit deden ze door ontwikkeling in de insectenpopulaties in twee natuurgebieden in Noord-Brabant en Drenthe, De Kaaistoep en Wijster, te analyseren. Zo zijn er nu 54 procent minder nachtvlinders dan twintig jaar geleden in natuurgebied De Kaaistoep. In Wijster is gekeken naar het aantal loopkevers, dat in 22 jaar tijd is teruggelopen met maar liefst 72 procent. Daar houdt het slechte nieuws echter niet op, want de onderzoekers hebben ook gekeken naar andere groepen insecten, waarbij soortgelijke patronen zichtbaar zijn. Recente onderzoeken uit landen als Frankrijk vertonen een vergelijkbaar beeld.
De resultaten van het eerdere onderzoek naar insectenpopulaties in Duitsland, waar ook onderzoekers van de RU bij betrokken waren, deed internationaal veel stof opwaaien. In Nederland wordt inmiddels gewerkt aan een Deltaplan Biodiversiteitsherstel, waarbij verschillende partijen de handen ineen slaan om deze ontwikkelingen tegen te gaan.