Home Wetenschap Petitie naar aanleiding van Radboudonderzoek over biodiversiteit

Petitie naar aanleiding van Radboudonderzoek over biodiversiteit

door Redactie

Een recent onderzoek van ecologen op de Radboud Universiteit (RU) naar insectenpopulaties in Duitsland heeft veel stof doen opwaaien. Naar aanleiding van de resultaten is zelfs een petitie gestart, die dinsdag is gepresenteerd aan Carola Schouten, de minister van Landbouw.

Uit het onderzoek blijkt dat sinds 1989 de insectenpopulatie in Duitse natuurgebieden dramatisch is afgenomen, met een terugloop van maar liefst 75 procent. De onderzoekers verwachten een soortgelijke ontwikkeling in Nederland. Deze resultaten hebben veel losgemaakt onder natuurliefhebbers en daarom is televisietuinman Lodewijk Hoekstra de petitie ‘Code rood voor de natuur’ gestart. De initiatiefnemers roepen het nieuwe kabinet op om actie te ondernemen en de schadelijke gevolgen voor de natuur door de afname van de biodiversiteit tegen te gaan. De petitie wordt ondersteund door een lange lijst organisaties, waaronder Greenpeace, Natuurmonumenten en het Wereld Natuurfonds en is inmiddels al bijna 26.000 keer ondertekend. Niet iedereen wacht op de overheid, er worden ook al plannen gemaakt voor een Deltaplan Biodiversiteitsherstel, waarin betrokken partijen als de landbouw en de voedingsindustrie moeten samenwerken om de afname in biodiversiteit tegen te gaan en waar mogelijk terug te draaien.

Het onderzoek heeft ook buiten Nederland veel aandacht getrokken. Afgelopen weekend wijdde The New York Times een opinieartikel aan het onderwerp naar aanleiding van dit onderzoek, waarin gesproken wordt van een ‘insectenarmaggedon’. De onderzoekers van de RU hebben duidelijk veel teweeg gebracht met hun studie, laten we hopen voor de insecten dat er daadwerkelijk iets mee gedaan wordt. 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen