Home Wetenschap Promovendi ook welkom bij universitair hoofddocent

Promovendi ook welkom bij universitair hoofddocent

door Redactie

Lange tijd konden promovendi enkel onder de vleugels van een hoogleraar promoveren. Dankzij een wetsvoorstel dat Jet Bussemaker, demissionair minister van Onderwijs indiende in de Eerste Kamer wordt dat promotierecht uitgebreid.

Afgelopen dinsdag werd in de Eerste Kamer vergaderd over de mogelijke uitbreiding van het promotierecht. Minister Bussemaker zou namelijk graag zien dat ook lectoren met een nulaanstelling als universitair hoofddocent het recht krijgen om promoties te verlenen. Dat recht is tot nu toe enkel voorbehouden aan hoogleraren, wat ervoor zorgt dat het aantal begeleiders vrij beperkt blijft. Als universitair hoofddocenten ook promoter kunnen worden zullen veel promovendi daarmee gebaat zijn volgens minister Bussemaker. Het Rectorencollege van de VSNU deed eerder al een toezegging dat hoogleraren wel een adviesrecht krijgen bij het college van promoties als het aankomt op het verlenen van het promotierecht aan universitaire hoofddocenten.

Daarnaast komt de doctorsgraad die wordt verleend na de promotie, op gelijke voet te staan met de gangbare, Engelstalige PhD-graad. Volgens de Eerste Kamer wordt het zo aantrekkelijker voor Nederlandse studenten om in het buitenland te promoveren. Omgekeerd zouden buitenlandse studenten eerder geneigd zijn om in Nederland hun proefschrift te schrijven en te verdedigen.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen