Home Wetenschap Raad van State uit kritiek op uitbreiding ius promovendi

Raad van State uit kritiek op uitbreiding ius promovendi

door Redactie

Dit voorjaar kondigde het kabinet aan het recht om promovendi de doctorstitel te verlenen, ook aan niet-professoren te geven. De Raad van State uitte echter kritiek op dit voorstel.

Het ius promovendi, het recht om iemand tot doctor te promoveren, is op dit moment alleen voorbehouden aan hoogleraren. Met het wetsvoorstel zou ook ‘een ander personeelslid van een universiteit dat over voldoende bekwaamheid beschikt’ dit recht krijgen.

Deze verandering zou volgens het kabinet meer buitenlandse wetenschappers naar Nederland trekken, omdat deze dan ook promovendi tot doctor mogen verheffen. Dit zou daarnaast aansluiten bij internationale ontwikkelingen. De Raad van State vindt dat deze laatste reden meer uitleg verdient. Bovendien vindt zij dat alleen hoogleraren als promotor kunnen optreden, omdat zij anders hun verantwoordelijkheid voor het onderzoek en het onderwijs niet volledig kunnen waarmaken. Verder wijst zij erop dat universitair hoofddocenten al copromotor kunnen zijn.           

Het College van Bestuur van de Radboud Universiteit is overigens van mening dat het ius promovendi voorbehouden moet zijn aan hoogleraren. 

 

 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen