Home Wetenschap RU wil Afrikaanse kinderen voorbereiden op het heelal

RU wil Afrikaanse kinderen voorbereiden op het heelal

door Redactie

Sterrenkundigen van de Radboud Universiteit (RU) willen met de plaatsing van een nieuwe telescoop in Namibië  ook een sociale bijdrage leveren aan de lokale bevolking. De komende jaren moet een mobiel planetarium de Namibische jeugd warm gaan maken voor een carrière in de sterrenkunde.

Tekst: Noah Kleijne

Op 10 april bereikte de astronomie een ongekende mijlpaal toen de allereerste foto van het zwarte gat de wereld overging. Een groot aantal Nijmeegse sterrenkundigen had een aandeel in dit project en liet na de bekendmaking weten te willen blijven investeren in de technologie achter de foto, ‘interferometrie’ genaamd. Hierbij worden de observaties van telescopen in allerlei landen (zoals Chili, Antarctica en Spanje) samengevoegd om de resolutie van de ruimtebeelden toe te laten nemen. Met de plaatsing van een radiotelescoop in Namibië wil de RU het wereldwijde netwerk aan telescopen vergroten om het heelal beter in kaart te kunnen brengen.

Jongste generatie betrekken 
Ook de lokale bevolking moet de vruchten kunnen plukken van de ontwikkeling van de nieuwe telescoop. Beginnende Namibische ingenieurs worden bijvoorbeeld uitgenodigd om mee te helpen met het onderhoud en de opbouw van de telescoop. Zij krijgen met de plaatsing van de telescoop dus ideale praktijkervaring. Naast jonge ingenieurs willen de sterrenkundigen van de RU ook de jongste generatie kinderen betrekken in het project. Zij koesteren de wens om met een mobiel planetarium Namibië door te gaan. Dit is een opblaasbare koepel waarin aan de binnenkant interactieve films worden geprojecteerd van de sterrenhemel en al het moois in het heelal. Een ideaal middel om de Namibische jeugd warm te maken voor sterrenkunde en eventueel voor te bereiden op de studie astronomie in de hoofdstad.

Jaap Vreeling is de man achter het planetarium en laat weten dat hij binnen vijf jaar alle Namibische scholen af wil reizen. ‘Het planetarium blijft een week op iedere school. Scholieren kunnen zich dan rustig onderdompelen in de wondere wereld van sterrenkunde terwijl docenten getraind worden om hun klassen ook later in het jaar te kunnen blijven inspireren.’

Ondanks de hoopvolle plannen is er nog € 25.000 nodig om het mobiele planetarium aan te schaffen.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen