Home Wetenschap Universiteiten bereiken akkoord over open access

Universiteiten bereiken akkoord over open access

door Redactie

De Vereniging van Universiteiten (VSNU) en wetenschappelijke informatieaanbieder Elsevier hebben samen een principe-akkoord bereikt voor de overgang naar open access. Hierdoor blijven wetenschappers aan Nederlandse universiteiten toegang houden tot de artikelen van Elsevier.

Na lang te hebben onderhandeld zijn de universiteiten tot een overeenkomst met Elsevier van drie jaar gekomen, die volgend jaar van start gaat. Met deze overeenkomst houden wetenschappers toegang tot de tijdschriften van Elsevier. Daarnaast krijgen zij de mogelijkheid om in een selectie van deze tijdschriften artikelen open access te publiceren. Het streven van de VSNU is dat in 2018, 30 procent van de Elsevierartikelen die door Nederlandse wetenschappers zijn geschreven open access beschikbaar is.

Open access is een academische beweging die er naar streeft publiek gefinancierd onderzoek voor iedereen gratis online toegankelijk te maken. Gerard Meijer, collegevoorzitter van de Radboud Universiteit, is een groot voorstander van open access en was namens de VSNU de hoofdonderhandelaar. ‘We zijn tevreden met deze overeenkomst die voorziet in een duurzame transitie naar open access’, aldus Gerard Meijer. 

 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen