Home Wetenschap Wetenschapsagenda gepresenteerd

Wetenschapsagenda gepresenteerd

door Redactie

Afgelopen vrijdag werd de wetenschapsagenda gepresenteerd. Alle Nederlanders konden vragen over wetenschap insturen, waaruit prioriteiten voor toekomstig onderzoek werden bepaald.

De Nationale Wetenschapsagenda wordt georganiseerd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De twaalfhonderd ingestuurde vragen zijn door vijf jury’s met wetenschappers teruggebracht naar 248 hoofdvragen. Universiteiten, hogescholen en kennisinstellingen zullen aan de hand van de uitkomsten een investeringsagenda opstellen. Het initiatief is onderdeel van de Wetenschapsvisie 2025

Voorbeelden van vragen uit de agenda zijn: ‘Hoe garanderen we onze digitale veiligheid?’ en ‘Wat is de invloed van oude en nieuwe media op individu en samenleving?’ Voor een overzicht van alle vragen, klik hier.

Voordat er stevige stappen kunnen worden gemaakt in de uitgestippelde routes, moet er volgens de stuurgroep van de Wetenschapsagenda, welke bestaat uit vertegenwoordigers van universiteitskoepel VSNU, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), wel meer geld beschikbaar worden gemaakt voor onderzoek. Het kabinet wil 2,5 % van het bbp inzetten voor wetenschappelijk onderzoek en ontwikkeling, maar dit percentage is nog steeds niet behaald. 

In oktober werd bekend dat universiteiten onderzoek dat de Nationale Wetenschapsagenda aandraagt, zelf met 87 miljoen euro moeten gaan financieren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter