Een medicijn tegen energiestofwisselingsziekten, waar het Radboudumc momenteel aan werkt, helpt volgens wetenschappers mogelijk ook tegen het coronavirus. Toediening van het medicijn zou kunnen leiden tot een minder ernstig ziekteverloop bij coronapatiënten.
Het geneesmiddel sonlicromanol remt een specifiek eiwit, PGES1, dat is betrokken bij het ontstaan van ontstekingsreacties. ‘Er zijn aanwijzingen dat die specifieke ontstekingsstoffen bij coronapatiënten zijn verhoogd ’, aldus hoogleraar Stofwisselingsziekten Jan Smeitink van het Radboudumc en directeur van medicijnontwikkelaar Khondrion. Het remmen van die ontstekingen door sonlicromanol, kan er daardoor mogelijk voor zorgen dat een patiënt met corona een milder ziekteverloop heeft.
Onderzoek bij coronapatiënten
Momenteel wordt er in Leiden bij een groep coronapatiënten onderzocht of dat inderdaad het geval is. Wanneer dat zo is, kan er een experiment worden opgezet om de effecten van het medicijn bij coronapatiënten te bepalen. ‘Dat wil zeggen dat we een groep proefpersonen het middel gaan geven, een andere groep proefpersonen een placebo. Zo kun je zien of toediening de kans op genezing verhoogt of niet’, aldus Smeitink. Het middel is eerder al getest op gezonde volwassenen en op een kleine groep patiënten met energie-stofwisselingsziekten. De toediening van de destijds gebruikte doseringen was veilig, wat het onderzoeksproces naar de mogelijkheden bij patiënten met corona versnelt.
Ondertussen lopen er nog meer onderzoeken in het Radboudumc naar het ziekteverloop van corona. Zo werd er eerder een onderzoek gestart naar het gebruik van een tuberculosevaccin om het afweersysteem van zorgmedewerkers een boost te geven, om zo minder vatbaar te worden voor het coronavirus. Daarnaast deden wetenschappers in het Nijmeegse ziekenhuis een belangrijk ontdekking wat betreft vochtophoping in de longen bij coronapatiënten.