Home Nieuws Radboudumc doet mogelijk ontdekking ziekteverloop Covid-19

Radboudumc doet mogelijk ontdekking ziekteverloop Covid-19

door Jochem Bodewes

Het Radboudumc lijkt een belangrijke ontdekking te hebben gedaan binnen het ziekteverloop van Covid-19. Er wordt momenteel nader onderzoek gedaan en gekeken of er een bestaand middel is dat dit specifieke deel van het verloop tegen kan gaan. ‘We denken dat er een proces speelt dat men nog niet in de gaten heeft gehad.’


Verschillende artsen van het Nijmeegse ziekenhuis hebben samen een paper gepubliceerd waarin een tot dusver onopgemerkt ziekteproces wordt beschreven, dat verantwoordelijk zou kunnen zijn voor het ontstaan van longproblemen en het herstel zou bemoeilijken bij Covid-19 patiënten. Pieter Lomans, persvoorlichter van het ziekenhuis, spreekt van een mogelijk nieuwe ontdekking: ‘We denken dat er een proces speelt dat men nog niet in de gaten heeft gehad.’


Veroorzaker vochtophoping

In de eerste fase van de ziekte ontstaat door een infectie vochtophoping in de longen, wat voor de patiënt tot kortademigheid leidt. Aan de hand van CT-scans van patiënten, hebben de artsen van het Radboudumc echter het vermoeden gekregen dat longinfecties niet de enige oorzaak zijn voor de met vocht gevulde longen. Een deel van de vochtophoping zou kunnen worden verklaard door lekkende bloedvaatjes. Dit was ook het geval bij het SARS-virus, een eerdere coronavirusinfectie uit 2003.

De bloedvaatjes beginnen te lekken doordat een receptor die het lekkage veroorzakende stofje bradykinine controleert, bij coronapatiënten is aangetast. Zo versterkt de ziekte zichzelf, en is het tegengaan hiervan van extra groot belang. Volgens Lomans is het vermoeden van de onderzoekers gegrond: ‘Er zijn redelijk betrouwbare aanwijzingen dat dit een goede hypothese is voor het ziekteverloop in de longen van coronapatiënten.’ Naast de kortademigheid die door de vochtophoping in het begin ontstaat, wordt ook het herstel van patiënten bemoeilijkt door de grote hoeveelheden vocht.

Het paper dat de onderzoekers schreven, is zo snel mogelijk met de medische wereld gedeeld.


Vervolgstappen

De onderzoekers willen nu deze hypothese testen door Covid-patiënten te behandelen met, Icatibant, een middel dat normaal gesproken als bradykinine-remmer wordt gebruikt. Dit onderzoek, dat in samenwerking met binnen- en buitenlandse onderzoeksteams zal worden gedaan, zal uit moeten wijzen in welke mate deze ontdekking de behandeling van patiënten kan verbeteren. ‘Wanneer het idee blijkt te kloppen, kunnen we kijken of we dit proces met medicijnen tegen kunnen gaan, om dit effect te remmen’, aldus Lomans.

Het paper dat de onderzoekers schreven, is zo snel mogelijk met de medische wereld gedeeld. Het is daarom nog niet gecontroleerd door collega’s uit het vakgebied – het zogenaamde peer-review – zodat de kennis direct onder vakgenoten verspreid kon worden. Momenteel zijn wetenschappers daar wel mee bezig. Inmiddels is het artikel al 1800 keer gelezen en bijna duizend keer gedownload. Gezien de urgentie van het coronaprobleem is deze snelheid en samenwerking erg waardevol, aangezien er hierdoor binnen de medische wetenschap snel voortgebouwd kan worden op de bevindingen van de Nijmeegse onderzoekers.

1 Reactie

Adrie Geurts 24 april 2020 - 17:53

Is er al meer nieuws na 14 dagen ivm de proeve op ic patiënten met de beoogde medicatie die Radboud medisch centrum In dit verband noemden?
Met vriendelijke groet,
Adrie Geurts

Antwoord

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen