Home Nieuws Radboudumc opent poli voor transgenderkinderen

Radboudumc opent poli voor transgenderkinderen

door Myrte Nowee

Vandaag opende het Amalia Kinderziekenhuis, onderdeel van het Radboudumc, een speciale polikliniek voor transgenderzorg voor kinderen tot en met 15 jaar. De poli is bedoeld voor kinderen die hulp zoeken bij een geslachtsverandering.


Een polikliniek voor transgenderkinderen bestaat momenteel al in Amsterdam, maar door de grote vraag zijn de wachttijden flink opgelopen, rond de anderhalf tot twee jaar. In verband met het ontwikkelen van secundaire geslachtskenmerken in de puberteit is dit zeer ongunstig. Ook kan het lange wachten op goede zorg ervoor zorgen dat mensen ‘genderdysforie’ ontwikkelen: het ongelukkig zijn in je eigen lichaam, waar je depressieve klachten van kan krijgen.

Kinderen en volwassenen

Het Radboudumc gaat daarom naar verwachting komend jaar 140 kinderen overnemen van de ruim zeshonderd die momenteel op de wachtlijst staan. In eerste instantie zal de afdeling ‘Gender en Geslacht’ van het Amalia Kinderziekenhuis enkel poliklinisch zijn. Vanaf op zijn vroegst begin volgend jaar zullen ook geslachtsoperaties vanaf 18 jaar worden uitgevoerd en kunnen dus ook volwassenen bij de afdeling terecht. Het Radboudumc is internationaal erkend als expertisecentrum voor zorg aan mensen met een variatie in de geslachtelijke ontwikkeling. Voor het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport was het ziekenhuis dan ook de meest logische keuze om ervoor te zorgen dat de wachtlijsten zullen verminderen.

Ter gelegenheid van de nieuwe poli exposeert Pride Photo Nijmegen verschillende exposities in het ziekenhuis. Een daarvan is ‘Puur, meisjes en jongens’, waarmee de fotograaf de periode in de jeugd wil weergeven waarbij gender nog niet zo duidelijk zichtbaar is in het uiterlijk. In de expositie ‘TED’, ziet te kijker in de fotoreeks over twintig maanden hoe de transitie van Thea in Ted met kleine beetje zichtbaar wordt. Daarnaast is ook TROTS! , een fototentoonstelling tegen discriminatie, te bezichtigen.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen