Zorgpersoneel van het Radboudumc en het UMC Utrecht wordt de komende tijd tegen tuberculose gevaccineerd. Het vaccin beschermt niet direct tegen het coronavirus, maar verstevigt het immuunsysteem waardoor mogelijk een betere bescherming tegen het coronavirus ontstaat en de infectie milder verloopt.
Momenteel lopen er over heel de wereld meerdere onderzoeken naar vaccins en medicijnen tegen het coronavirus (COVID-19). Over het algemeen duren dit type onderzoeken jaren, dus er zal waarschijnlijk niet snel een oplossing komen. Wetenschappers zoeken daarom naar alternatieven die op korte termijn al kunnen helpen. Zo ook aan het Radboudumc en het UMC Utrecht, waar wordt onderzocht of ziekenhuispersoneel beschermd kan worden tegen het coronavirus door gebruik te maken van een vaccin tegen tuberculose (BCG-vaccin).
Sterker immuunsysteem
Dit BCG-vaccin is niet direct gericht tegen corona, maar is eerder gebruikt om personeel te beschermen tegen de griep. Het immuunsysteem krijgt namelijk een oppepper als reactie op dit vaccin. Mogelijk zorgt het BCG-vaccin er ook bij corona voor dat mensen minder last krijgen van het virus of dat de ziekte milder verloopt wanneer ze toch een infectie oplopen. ‘Dat is precies de reden van dit onderzoek’, verklaart Mihai Netea, hoogleraar Experimentele interne geneeskunde aan het Radboudumc.
Minder uitval
Marc Bonten, hoogleraar Moleculaire epidemiologie van infectieziekten aan het UMC Utrecht wil direct met het onderzoek beginnen. ‘We willen zo snel mogelijk beschikken over de resultaten ervan omdat we nu midden in de uitbraak zitten. Wanneer blijkt dat het vaccin inderdaad extra bescherming geeft, dan kunnen we het ook aan andere medewerkers aanbieden.’
Zo’n duizend ziekenhuismedewerkers doen mee aan het onderzoek waarbij de ene helft wordt gevaccineerd en andere de helft niet. Netea: ‘Als tijdens deze epidemie minder mensen in de met BCG gevaccineerde groep uitvallen door ziekte, dan is dat een bemoedigend resultaat.’