Home Artikelen Wereldwijde ‘geluksnorm’ werkt soms averechts

Wereldwijde ‘geluksnorm’ werkt soms averechts

door Naomi Habashy

Hoewel het toenemende belang van geluk ervoor zorgt dat mensen zich over de hele wereld gelukkiger voelen, is er ook een groep die hier druk van ondervindt en zich juist minder goed voelt. Dit blijkt uit nieuw onderzoek aan het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit.

Psychologe Asteria Devy Kumalasari voerde het promotieonderzoek uit in Indonesië, China, Nederland en de Verenigde Staten. Door middel van zowel vragenlijsten als experimenten kwam naar voren dat sommige mensen druk ervaren om gelukkig te zijn. ‘De laatste jaren is er een sterke, wereldwijde toename te zien in het promoten van geluk’, legt de onderzoeker uit. ‘De VN publiceert bijvoorbeeld ieder jaar een ranglijst van gelukkigste landen. Hierdoor is gelukkig zijn een norm geworden, waar niet iedereen aan kan of wil voldoen.’ Die druk om gelukkig te zijn, wordt zelfs in verband met een lager subjectief geluksgevoel.

Gelukkig en gezond

Het onderzoek laat ook zien dat mensen door die norm hun geluk zoveel mogelijk willen optimaliseren. Dit doen ze door zich te omringen met andere gelukkige mensen. Ongelukkige mensen worden daarentegen uit de weg gegaan, omdat zij een uitputtend effect hebben op het geluksgevoel. Zij worden hier bovendien nog ongelukkiger door. Daarnaast blijkt dat ongelukkige mensen een minder goede gezondheid hebben dan hun gelukkige medemens. ‘Die gaat zelfs verder achteruit wanneer zij door gelukkige mensen worden afgewezen’, vertelt Kumalasari.

Maatschappelijk belang

Het maatschappelijk belang van het onderzoek en de bijkomende verantwoordelijkheid voor overheden is niet ver te zoeken. ‘Door middel van bijvoorbeeld campagnes zou het voelen van geluk en dus de gezondheid op een subtiele manier kunnen worden gestimuleerd’, vertelt Kumalasari. ‘Tegelijkertijd zou diezelfde overheid de druk die ligt op het voelen van geluk kunnen wegnemen en mensen aansporen om ongelukkige mensen niet te weren.’

Op donderdag 29 april promoveert Asteria Devy Kumalasari op dit onderzoek

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen