Home Wetenschap Wist je dat… de aanwezigheid van apparaten in college voor lagere tentamencijfers zorgt?

Wist je dat… de aanwezigheid van apparaten in college voor lagere tentamencijfers zorgt?

door Jochem Bodewes

Duizendpoten hebben maar tientallen poten, er zitten meer bacteriën in je mond dan mensen op aarde en als je je rechteroog sluit kun je nooit over je rechterschouder kijken. In Wist je dat lees je weetjes waarvan je niet wist dat je ze wilde weten. Deze keer: Wist je dat de aanwezigheid van apparaten in college voor lagere tentamencijfers zorgt?


Je bent een succesvolle student  die met het grootste gemak zijn opleiding doorloopt. Een zeven hier, een acht daar, het is de normale gang van zaken. In de werkgroep waarin je zit werkt iedereen lekker ouderwets met pen en papier. De literatuur is allemaal uitgeprint en notities worden uitgeschreven. Op een dag krijgen jullie een nieuwe hippe docent die moeite heeft met het ontcijferen van het handschrift van je buurman. Hij laat hem zijn kladblok vervangen door Word. Jij blijft elke dag je best doen om op te letten terwijl je buurman zich meer bezighoudt met memes dan met de collegestof. Plots loopt dit vak ook voor jou erg moeizaam en verschijnt je eerste onvoldoende op Osiris. Hoe is dit mogelijk?

Psychologen en psychologiestudenten

Wanneer er elektronische apparaten in een klaslokaal zijn toegestaan, nemen de prestaties van studenten op examens af. Dit geldt voor zowel de studenten die gebruikmaakten van een apparaat als studenten die dit – ondanks toestemming daarvoor – niet deden. Dat toonden psychologen van de Rutgers University aan na een onderzoek onder studenten op hun eigen universiteit in 2018.

De psychologen onderzochten twee clusters studenten binnen de cursus cognitieve psychologie. Voor beide clusters was het tijdens de helft van hun colleges verboden om gebruik te maken van hun elektronische apparaten. Bij welke lessen dit verboden werd, was precies tegenovergesteld tussen de twee groepen. Tijdens de cursus werden tussentijdse tentamens en een eindtentamen afgenomen.

Afleidende apparatuur

Het bleek dat de stof die in apparaatvrijecolleges was behandeld, aanzienlijk beter werd begrepen dan de stof uit colleges waarin wel apparaten werden gebruikt. Het cluster dat de stof in een les kreeg waarin apparaten verboden waren, scoorde op de eindtoets gemiddeld dertien procent hoger op vragen over deze stof. De onderzoekers ontdekten daarnaast dat studenten die op de dagen dat het wel was toegestaan alsnog geen apparaat gebruikten, eveneens lager scoorden op de toets. Volgens de psychologen toont dit aan dat mensen onbewust afgeleid raken door apparaten in hun omgeving. In het geval van studenten heeft dit dus invloed op hun studieprestaties.

De digitalisering in het onderwijs is vergevorderd en inmiddels is in verband met de coronacrisis bijna al het onderwijs online. De oplossing van een volledige boycot van elektronica in je werkgroep lijkt dus onwaarschijnlijk. Mocht je toch in een fysiek college komen te zitten, overweeg dan om je laptop en telefoon in je tas te laten en zo ver mogelijk van je surfende medestudenten te zitten. Het zal je tentamencijfer ten goede komen.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen