Home Wetenschap Wist je dat… er een dag voor seksuele gezondheid is?

Wist je dat… er een dag voor seksuele gezondheid is?

door Redactie

Duizendpoten hebben maar tientallen poten, er zitten meer bacteriën in je mond dan mensen op aarde en als je je rechteroog sluit kun je nooit over je rechterschouder kijken. In Wist je dat lees je weetjes waarvan je niet wist dat je ze wilde weten. Deze keer: wist je dat er een dag voor de seksuele gezondheid is?

Tekst: Katarina Laken

Sterker nog: die dag is vandaag! In 2010 bestempelde de World Association of Sexual Health (WAS) 4 september als Internationale Dag van de Seksuele Gezondheid. De dag is opgericht om psychische en lichamelijke problemen rondom seksualiteit bespreekbaar te maken. Elk jaar heeft de dag een ander thema. Dit jaar staat om het belang van seksuele voorlichting centraal, zoals blijkt uit de slogan Sexual education for all: a bridge to sexual health.’ De WAS organiseert hiervoor een groot congres over seksuele gezondheid aan de Stanford Universiteit.

Wereldwijd relevant 
Dat de dag nodig is, blijkt uit onderzoek van de World Health Organisation. Dagelijks lopen wereldwijd meer dan een miljoen mensen een soa op en raken per jaar miljoenen minderjarige meisjes ongewenst zwanger of ondergaan een onveilige abortus. De kans bestaat dat deze aantallen alleen maar toenemen. Het conservatieve beleid van de huidige Amerikaanse regering heeft er namelijk voor gezorgd dat het aantal abortussen in ontwikkelingslanden aan het toenemen is.

Ook in Nederland valt er nog het een en ander te verbeteren op het gebied van seksuele gezondheid. Uit onderzoek van Rutgers blijkt dat bij ongeveer de helft van de one night stands in Nederland geen condoom wordt gebruikt. Überhaupt blijkt het voor veel mensen moeilijk om hun anticonceptie correct te gebruiken: ongeveer veertig procent van de vrouwen die ongepland zwanger wordt gebruikte wel anticonceptie, maar niet op de correcte manier.

Plezier aan seks
Naast lichamelijke gezondheid wordt op 4 september ook de psychische gezondheid gevierd. Seks hoort namelijk voor alle partijen leuk te zijn maar is helaas nog niet altijd het geval. Acht procent van de Nederlandse mannen en vijfentwintig procent van de vrouwen geeft aan niet te genieten van seks. Bovendien hebben elf procent van de mannen en vijftien procent van de vrouwen last van seksuele problemen, zoals een erectiestoornis, pijn bij het vrijen of moeite met opgewonden raken. Ook hebben LHBTI+-ers relatief vaak te maken met psychische problemen en gevoelens van schaamte omtrent hun seksuele gevoelens en/of gedrag waar de WAS aandacht voor wil vragen. 

Zin gekregen om iets te doen met deze heuglijke dag? In Nederland wordt deze dag nog niet breed gevierd, maar laat dat je niet tegenhouden om er een eigen invulling aan te geven! Wil je nog een keer de vlag uithangen? Dan heb je binnenkort nog een kans: 26 september is het namelijk Internationale Dag van de Anticonceptie.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen