Home Wetenschap Wist je dat… het idee van een dom blondje te maken heeft met de kleur van je wenkbrauwen?

Wist je dat… het idee van een dom blondje te maken heeft met de kleur van je wenkbrauwen?

door Redactie

Duizendpoten hebben maar tientallen poten, er zitten meer bacteriën in je mond dan mensen op aarde en als je je rechteroog sluit kun je nooit over je rechterschouder kijken. In Wist je dat lees je weetjes waarvan je niet wist dat je ze wilde weten. Deze keer: wist je dat het idee van een dom blondje te maken heeft met de kleur van je wenkbrauwen?

Tekst: Myrte Nowee

‘Waarom heeft een dom blondje lege flessen in de koelkast?’, ‘Waarom gaat een dom blondje in een hoek zitten als ze het koud heeft?’ of ‘Wat is er gebeurd als een dom blondje op een stoel staat?’. Moppen over domme blondjes zijn er genoeg. Maar waar komt het idee vandaan dat blonde mensen dommer zouden zijn dan hun rood- of donkerharige vrienden?

Gekleurde intelligentie 
De crux zit hem niet in de kleur van het hoofdhaar van de persoon, maar in de kleur van de wenkbrauwen. De VPRO stuurde als experiment een blond meisje van een jaar of 20 de straat op. Aan willekeurige voorbijgangers werd gevraagd wat haar opleidingsniveau zou zijn en in welke richting ze zou werken of studeren.

Wanneer het meisje met haar eigen blonde wenkbrauwen de straat op ging waren de antwoorden vooral in de laagopgeleide hoek te zoeken. ‘Kassamedewerker?’,  ‘Iets in de horeca?’ en ‘In een kledingzaak?’. De antwoorden waren drastisch anders toen het meisje met donker gekleurde wenkbrauwen de straat op ging. Niet alleen dachten voorbijgangers vaker dat ze studeerde in plaats van werkte, ook waren de mogelijke studies die ze opnoemden bijna allemaal van universitair niveau. Met donker gekleurde wenkbrauwen werden ineens antwoorden als ‘geneeskunde’, ‘een leidinggevende functie’ en ‘advocaat’ genoemd.

Gezicht spreekt boekdelen
Waardoor komt het dat de kleur van je wenkbrauwen invloed heeft op hoe intelligent je overkomt?
De wenkbrauwen hebben een duidelijke signaalfunctie: zonder dat je het doorhebt, bewegen je wenkbrauwen mee bij iedere gezichtsuitdrukking die je maakt. Op die manier geven ze voor je gesprekspartner een beeld van je gedachtes of gevoelens op dat moment. Bij mensen met blonde wenkbrauwen bewegen deze natuurlijk ook mee, maar door de lichte kleur vallen ze minder op. De gesprekspartner kan daardoor niet alleen minder goed inschatten wat iemand met blonde wenkbrauwen denkt, het lijkt over het algemeen alsof diegene minder op de informatie uit het gesprek reageert. Om die reden kan het lijken of de persoon niet snapt wat er wordt verteld.

Zoiets ogenschijnlijk onbenulligs als de kleur van je wenkbrauwen kan dus veel betekenen voor een eerste indruk. Heb je binnenkort bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek, dan kun je overwegen om je wenkbrauwen net wat donkerder te kleuren. Wie weet werkt het in je voordeel.

PS Mocht je nieuwsgierig zijn geworden naar de antwoorden: ‘Voor als er gasten komen die niets willen drinken’, ‘Omdat de hoek negentig graden is’ en ‘Ze wilde aan de computer werken maar schrok van de muis’.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen