Home Wetenschap Wist je dat… lichaamslengte meespeelt in wie de Amerikaanse president wordt?

Wist je dat… lichaamslengte meespeelt in wie de Amerikaanse president wordt?

door Roos Sinnige

Duizendpoten hebben maar tientallen poten, er zitten meer bacteriën in je mond dan mensen op aarde en als je je rechteroog sluit kun je nooit over je rechterschouder kijken. In Wist je dat lees je weetjes waarvan je niet wist dat je ze wilde weten. Deze keer: wist je dat lichaamslengte meespeelt in wie de Amerikaanse president wordt?


We kennen het allemaal: je zit in de bioscoop of het theater en kan de film niet zien omdat de persoon voor je te lang is. In de supermarkt kan je niet bij de achterste rij in het bovenste schap en moet je de lange jongen vragen om hulp. Lange mensen zijn bepalend in ons leven, maar het is nog ingrijpender dan je misschien dacht. Zij hebben namelijk een grotere kans op succes in verkiezingen dan hun kleinere concurrenten.

Grote mannen waar je tegen op kan kijken

Dat voordeel blijkt uit een hele rij studies over de Amerikaanse verkiezingen. Tussen 1978 en 2008 won in 58% van de gevallen de langste verkiezingskandidaat en in de periode van 1900 tot 1968 waren zelfs alle presidenten langer dan hun concurrenten in de verkiezingsstrijd. Er zijn tal van onderzoeken die alleen de lengte van de presidenten onderzochten, maar in 2012 kwamen de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en Vrije Universiteit (VU) met een studie die antwoord gaf op de vraag waarom dit het geval is.

Abraham Lincoln was onverslaanbaar met zijn 1,93 meter – zijn lange hoed niet eens meegeteld.

Het voordeel voor de langere presidentskandidaat is een gevolg van hoe mensen onbewust worden beïnvloed door fysieke kenmerken. De mensen die de psychologen van de VU en de RUG enquêteerden, bestempelden lange mannelijke politici namelijk vaker als een ‘groot man’ dan kleinere politici. Lange mensen worden namelijk sneller als gezond, intelligent en dominant gezien – allemaal eigenschappen die vervolgens worden geassocieerd met goed leiderschap. Door de veronderstelde leiderschapskwaliteiten en de perceptie van een ‘groot man’, is de kans groter dat het volk de lange politicus in kwestie als een betere leider beschouwt dan de kleine politicus. Dit zorgt dat meer mensen de lange kandidaat steunen, hij makkelijker een meerderheid van de stemmen wint -popular vote- en de kans op mogelijke (her)verkiezing groter is. Het volk wil blijkbaar onbewust graag een leider waar ze letterlijk tegen op kan kijken.

Dit maakt ons nu ook eindelijk duidelijk waarom Hillary Clinton de verkiezingen van 2016 verloor van Donald Trump: ze was gewoon niet lang genoeg. Franklin Delano Roosevelt kon zoveel verkiezingen winnen omdat hij met 1,88 meter een politiek sterke lengte had en Abraham Lincoln was onverslaanbaar met zijn, zeker in de 19de eeuw, enorme 1,93 meter – zijn kenmerkende hoge hoed nog niet eens meegenomen. Als we deze kennis uit Amerika doortrekken naar Nederland zou het zomaar kunnen dat we misschien nooit meer van Mark Rutte af komen, gezien zijn 1,90 meter.

Brand het op je netvlies

Als je de volgende keer in de supermarkt aan lange Jan moet vragen of hij de Dubbelfris van de hoogste plank kan pakken, of in de bioscoop aan lange Lisa vraagt of ze misschien even rekening met je wil houden, brand dan direct het gezicht van die persoon op je netvlies. Wie weet kan jij dan bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2039, als het tijdperk Rutte eindelijk voorbij is, aan jouw kinderen vertellen dat jij dat talent al lang aan zag komen en bekend bent met nieuwe minister-president.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen