Home Wetenschap Wist je dat… liefde fysieke pijn verzacht?

Wist je dat… liefde fysieke pijn verzacht?

door Myrte Nowee

Duizendpoten hebben maar tientallen poten, er zitten meer bacteriën in je mond dan er mensen zijn op aarde en als je je rechteroog sluit kun je nooit over je rechterschouder kijken. In Wist je dat lees je weetjes waarvan je niet wist dat je ze wilde weten. Deze keer: Wist je dat liefde fysieke pijn verzacht?


Je bent verliefd. Alles is mooi, alles is goed. Hoewel de sneeuwvlokken op je neus vallen is het voor jou lente en je snapt niet hoe andere mensen zo neerslachtig kunnen zijn. Liefde doet veel met je gemoedstoestand en wordt daarom ook wel een drug genoemd. Het beïnvloedt namelijk je denkvermogen, je kan er verslaafd aan raken en het beïnvloedt ook je fysieke waarneningen. 

Liefde maakt pijnloos

Uit een onderzoek waarbij een een verband werd gezocht tussen pijn en liefde, bleek namelijk dat verliefd zijn kan werken als een pijnstiller. Voor het onderzoek kwamen vijftien tot over de oren verliefde personen naar het laboratorium met een foto van hun geliefde. Vervolgens kregen ze verschillende experimenten voorgeschoteld terwijl ze ondertussen via een warmte-element geen tot zeer sterke pijn toegediend kregen op een hand. 

Waarschijnlijk zorgde de beloningsrespons bij het zien van de geliefde voor pijnvermindering.

In een van de experimenten werden foto’s vertoond van willekeurige dingen, bekenden, en hun geliefde. De deelnemers werd vervolgens gevraagd heel intensief aan de persoon op de foto te denken. Ondertussen werd een fMRI van hun hersenen gemaakt om te zien welke gebieden wanneer werden geactiveerd en moesten de deelnemers ook zelf aangeven hoeveel pijn ze op dat moment hadden. 

Hoofd in de wolken

Zodra de deelnemers de foto van hun partner zagen en daar actief aan dachten, zagen de wetenschappers direct allerlei beloningsgebieden in de hersenen actief worden. Ook gaven de proefpersonen zelf aan dat zij duidelijk minder pijn hadden. Waarschijnlijk zorgde de beloningsrespons bij het zien van de geliefde voor pijnvermindering. ‘Echter, het bekijken van foto’s van een romantische partner is waarschijnlijk een actiever proces dan eenvoudig een beloningsgevoel krijgen’, aldus de onderzoekers. ‘Het omvat complexe motivatie, evaluatie, geheugen en meer. Wanneer we hier meer over weten kunnen we in de toekomst misschien voor betere pijnstilling zorgen.’

Voor een directe pijnstilling zul je het momenteel nog met je liefde moeten doen. Ben je dus verliefd en lig je met migraine op bed, of moet je nog uren gaatjes boren ondergaan in de tandartsstoel: denk actief aan je partner en je zal er een stuk makkelijker doorheen komen.   

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen