Home Wetenschap Wist je dat… sombere mensen succesvoller zijn in het uitvoeren van goede voornemens?

Wist je dat… sombere mensen succesvoller zijn in het uitvoeren van goede voornemens?

door Noah Kleijne

Duizendpoten hebben maar tientallen poten, er zitten meer bacteriën in je mond dan mensen op aarde en als je je rechteroog sluit kun je nooit over je rechterschouder kijken. In Wist je dat lees je weetjes waarvan je niet wist dat je ze wilde weten. Deze keer: wist je dat sombere mensen succesvoller zijn in het uitvoeren van goede voornemens?


Drie keer per week sporten? Toch niet zo chill, en gedisciplineerder studeren is makkelijker gezegd dan gedaan. Wie kent het niet: je neemt je aan het begin van het jaar iets voor maar uiteindelijk komt er niets van terecht. Eigenlijk is het verbazingwekkend dat je een serieus doel voor de lange termijn zo snel van tafel veegt. Toch is dat elk jaar voor velen weer het geval en ook veel studenten lijden aan dit probleem. Om te onderzoeken waarom goede voornemens zo vaak mislukken spreken we met prof. dr. Roos Vonk. Naast haar functie als sociaal psycholoog aan de Radboud Universiteit schrijft ze artikelen en columns waarin ze wetenschappelijke kennis toegankelijk maakt voor een breed publiek.

Goede gevoelens

Als het gaat om goede voornemens is Vonk heel duidelijk: ‘Het belangrijkste probleem is dat veel mensen bij het maken van goede voornemens een overdreven positief en algemeen beeld schetsen. Dus mensen zeggen “ik ga gezonder eten” of “ik ga meer bewegen” en hebben daar een goed gevoel over. Studenten zien zichzelf bijvoorbeeld al helemaal in de bieb zitten, met een kop koffie en een studieboek op tafel. In werkelijkheid moet je veel specifieker over je voornemen nadenken en vaak is dat helemaal niet zo leuk’, legt ze uit.

‘Mensen die dromen over waar ze allemaal terecht kunnen komen, bereiken uiteindelijk het minste.’

‘De kern is dat je echt gaat nadenken over de hindernissen die je tegen kunt gaan komen op de weg naar je doel. Veel sombere mensen hebben hier van zichzelf al een sterkere neiging toe’, licht Vonk toe. ‘Zij gaan concreet nadenken over wat je kunt doen wanneer een specifieke negatieve situatie zich voordoet. In de psychologie noemen we die techniek ook wel de ‘implementatie intentie’. Dit fenomeen blijkt tegenovergesteld te werken bij dagdromers, zo wijst Duits onderzoek uit. ‘Mensen die telkens dromen over waar ze allemaal wel niet terecht zouden kunnen komen, bereiken uiteindelijk het minste. Een somberdere blik op jezelf en de toekomst kan voor gedragsverandering dus heel nuttig zijn.’

Gelukkig hoe je een vrolijke blik op de wereld niet te verruilen voor een somberdere om tot resultaten te komen. Het concretiseren van doelen blijkt voldoende, en Vonk sluit af met een meer goed nieuws: ‘Wie slaagt in een gedragsverandering traint zijn discipline en zal uiteindelijk ook in andere domeinen meer discipline tonen. Engels onderzoek liet bijvoorbeeld zien dat mensen die regelmatiger gingen sporten, ook sneller hun afwas op gingen ruimen.’

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen