Home Wetenschap Wist je dat… Vrienden veel gemeenschappelijke genen hebben?

Wist je dat… Vrienden veel gemeenschappelijke genen hebben?

door Redactie

Duizendpoten hebben maar tientallen poten, er zitten meer bacteriën in je mond dan mensen op aarde en als je je rechteroog sluit kun je nooit over je rechterschouder kijken. In Wist je dat lees je weetjes waarvan je niet wist dat je ze wilde weten. Deze keer: Vrienden veel gemeenschappelijke genen hebben?


Het nieuwe studiejaar is begonnen. Veel eerstejaars belanden via Zoom of op anderhalve meter in de collegebanken in een volledig nieuwe sociale omgeving. Zenuwachtig kijken ze om zich heen. Naast wie gaan ze zitten? Wie sturen ze een privé zoomchat om te vragen of ze samen kunnen werken bij de eerste groepsopdracht? De kans is groot dat de jongen met bruine krullen bij de jongen met bruine krullen gaat zitten en het lange meisje met de kleine neus het lange meisje met de kleine neus opzoekt. Het is namelijk zo dat vrienden meer genetische gelijkenissen met elkaar hebben dan vreemden.

Geen xenofobie

Dit bleek uit een studie die twee Amerikaanse wetenschappers in 2014 onder het gen van bijna tweeduizend personen uitvoerden. De onderzoekers constateerden dat personen die bevriend met elkaar waren gemiddeld 1% van elkaars genoom deelden. Op het eerste oog lijkt dit misschien weinig, maar deze overeenkomst is vergelijkbaar met die van twee personen wiens ouders dezelfde betovergrootvaders hebben. ‘De meeste mensen kennen hun verre neef niet eens. Toch zijn we in staat om in een zee van mogelijkheden vrienden te kiezen die bloedverwanten lijken’, beschreef onderzoeker Nicholas Christiakis. Op xenofobie berustten de onderzoeksresultaten niet: de onderzochte mensen hadden allemaal dezelfde etnische afkomst.

De onderzoekers vonden de meeste gelijkenissen tussen vrienden in het gen dat de reukzin beïnvloedt. Volgens James Fowler, de andere wetenschapper die het artikel schreef, is dit mogelijk te verklaren doordat mensen vaak naar plaatsen toegaan waar ze de geur aangenaam vinden, zoals een koffiebar. Op zulke plekken raak je mogelijk bevriend, zo stelde hij.

Soort zoekt soort

De onderzoekers proberen dit fenomeen in hun wetenschappelijke artikel op een paar andere voor de manieren te verklaren. Mensen zoeken vaak mensen die qua uiterlijk -fenotype- op ze lijken op en het fenotype is op zijn beurt weer vaak beïnvloed door het genoom.

Soort zoekt soort: het blijkt vrij letterlijk waar te zijn. Hoewel vrienden genetisch meer met elkaar overeenkomen is het niet per se zo dat de karaktereigenschappen overeenkomen. Hopelijk durven de jongens met bruine krullen dus ook eens naast het lange meisje met de kleine neus in de collegebanken te gaan zitten, en andersom. Vriendschap is namelijk sterker dan het genoom.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen